Vzdelávanie

IMG 20240321 095759

Vhodné voľnočasové aktivity pre seniorov môžu zahŕňať pohybové činnosti ktoré prispievajú k zlepšeniu rovnováhy, pružnosti a celkovej vitality.
Samozrejme treba vždy prihliadať k celkovej kondícií a pohybovým možnostiam konkrétneho človeka.

1711446399331

20. marca 2024 sme spoločne s členmi ZO JDS Čadca strávili príjemné chvíle v tvorivej atmosfére. Stretli sme sa v Dome spolkov v Čadci, kde si seniori vytvorili vlastnoručne maľované tašky, ktoré im spríjemnia nákupy. Napriek prvotným obavám sa pustili do maľovania s chuťou a výsledok stál zato. Veď posúďte samy.

ZŠ s MŠ Zborov nad Bystricou 12

Kniha môže byť krásna z vnútra - svojim obsahom, ale aj navonok. 

25. marca nazrieme so žiakmi 5. ročníka ZŠ s MŠ v Zborove nad Bystricou do tajom knihárskeho remesla. 

Knihár Miroslav Šlapka deťom priblíži proces remeselnej výroby knižnej väzby. 

Deti si vyskúšajú ušiť knižný blok, spoznajú náradie knihára a na záver si vyrobia vlastný zápisník. 

1

Internet, okrem neobmedzených možností so sebou prináša aj rôzne nástrahy v podobe klamlivých informácií, obťažovania, vydierania a mnoho ďalších. 

Najviac zraniteľnou skupinou sú deti, ktoré často nedokážu správne vyhodnotiť situáciu a ľahko sa stávajú obeťami prostredníctvom online sveta, o to viac, ak pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia. Preto je dôležité usmerniť ich a naučiť správne sa pohybovať aj v tomto priestore.

IMG 20240311 105730

Ako vzniká kniha
Marec je známy aj ako mesiac knihy.
Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.
Pri tejto príležitosti sme zaradili do aktivít Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci workshop „Ako vzniká kniha“, pod vedením knihára Miroslava Šlapku.
11. a 14. marca sme navštívili ZŠ s MŠ Čierne – Vyšný koniec. Žiaci 2. a 3. ročníka mali možnosť nahliadnuť do tajov knihárskeho remesla.

CSS Horelica

Pohybová aktivita má v seniorskom veku veľký význam pre udržanie zdravia a kvality života. Pohyb zlepšuje imunitu aj kognitívne schopnosti. Pri fyzickej aktivite sa uvoľňujú endorfíny, čo vedie k zníženiu stresu a zlepšeniu nálady. Vo štvrtok 21.3.2024 navštívime seniorov v CSS Horelica Čadca, kde im lektorka pani Mgr. Monika Jánošíková poskytne dobré rady ohľadom pohybových aktivít vhodných pre seniorov a zároveň aj názorne predvedie.