Folklórny súbor RAČAN, dobrovoľná organizácia mladých ľudí, ktorí milujú folklór! Názov súboru je odvodený od najvyššieho vrchu Kysuckých Beskýd, Veľkej Rače. Pod jej masívom sa nachádza obec Oščadnica, kde pôsobíme. Vznikli sme 30.08.2005 na podnet bývalých členov DFS Oščadnička. Našim poslaním je rozvíjať a zachovávať tradície našej obce v podobe tanca, hudby a spevu. Repertoár súboru tvoria najmä choreografie z Kysúc (Lúčenie sa so slobodou, Zábava zábava, Majáles, Čerešne, Zbojník, Venčekový...), ale aj z iných regiónov Slovenska (Horehronie, Orava, Terchová, Liptov, Šariš,...). Súčasťou súboru je aj drevená muzička a sólisti – speváci, heligonkári. Umeleckou vedúcou súboru je Mgr. Veronika Mačuhová.

Ľudová hudba pôsobí od začiatku spolu so založením súboru. Vystriedali sa v nej viacerí hudobníci. Dnes hudbu tvorí 5-členné zoskupenie. Prvé husle a zároveň primáš hudby – Miroslav Mačuha, druhé husle – Veronika Šmatlavová, akordeón – Veronika Mačuhová a kontrabas – Peter Krkoš. Na Vianoce sa k nám pridávajú viacerí hudobníci. Hudba vypĺňa časti medzi tancami dvoj a trojhlasnými spevmi. V ich repertoári sú piesne nielen z Kysúc, ale aj z Oravy, Liptova, Terchovej, Horehronia, východniarske a záhorácke piesne. K hudbe sa pridáva aj chlapčenská, či dievčenská spevácka zložka.

Za 10 rokov našej existencie máme za sebou viac ako dvesto vystúpení doma, ale aj v zahraničí (Česká republika, Poľsko, Chorvátsko, Rakúsko). Tlieskali nám diváci v Rajczi; v Kopřivnici; vo Velké Bystřici na MFF Lidový rok; v Mariánsky Lázňach na MFF Mariánsky Podzim, v Mikulove na MFF Sousedé. Predstavili sme sa aj vo Viedni. Medzi naše najväčšie úspechy patrí jednoznačne účasť na najväčšom poľskom folklórnom festivale - 50. ročníku Tydzień Kultury Beskidzkiej. Zo slovenských festivalov sme navštívili Matičný svetový festival slovenskej mládeže v Tatranskej Lomnici; Turčianske slávnosti folklóru v MSD v Martine; Štrbské folklórne slávnosti; Podbieľanské folklórne slávnosti; Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou v Liptovskej Tepličke; Goralské slávnosti v Skalitom, Jánošíkové dni v Terchovej. Každoročne sa spolu s ostatnými oščadnickými súbormi od roku 2009 zúčastňujeme vianočného programu Jasličková pobožnosť a reprezentujeme počas vianoc viačnočné piesne a koledy po celom Slovensku  Od roku 2011 máme vytvorenú družobnú spoluprácu s malou chorvátsko-slovenskou dedinkou Miljevci, ktorú pravidelne navštevujeme počas festivalov v Chorvátsku.

https://fsracan.weebly.com/