FSK Svrčinka

FOLKLÓRNA SKUPINA SVRČINKA
„ Spevume od srdca“
Folklórna skupina zo Svrčinovca vznikla v roku 1972 a funguje už viac ako 50 rokov. Hlavným zakladateľom bol pán Pavel Ondrišík a od roku 2014 pokračujú ženy, dievčatá a deti pod názvom FSk Svrčinka pod vedením Evy Poláčkovej.

Folklórna skupina reprezentuje svoju obec na rôznych podujatiach a festivaloch u nás i v zahraničí napr. Goralské slávnosti v Skalitom, Oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici, Goralské swiato v Jablunkove, Hrčava, stretnutia na Trojmedzí, Goral na gory Starý Smokovec, Podroháčske FS v Zuberci, FS pod Pilskom a Babou horou, Zamagurské folklórne slávnosti, Spoločné koledovanie goralov Slovensku a Európe a iné. V Múzeu slovenskej dediny v Martine si zaspievali na podujatí „Na Jána“. Každoročne sa zúčastňujú FF v Ochodnici.
Vo svojom repertoári majú pásma napr. Jánske, Hrabanie sena, Trávnice, Krstiny, Kravárky, Drapočky, Pri ploče, Čepenie nevesty s ktorým sa predstavili aj v relácii Kapura. A keďže čepenie nevesty je zaužívané ešte aj v dnešnej dobe, čo ich veľmi teší, spríjemňujú svadobný deň ,,Svrčinovským čepením "nejedným novomanželom. Snažia sa o zachovanie svrčinovských piesní, zvykov aj nárečia, ale aj piesní iných regiónov. Zlomok piesní odprezentovali na svojom CD Piesne Svrčinovca r.2014, v decembri 2017 v spolupráci s miestnymi mužmi od Katroka nahrali druhé CD pod názvom Svrčinovské Vianoce. Pri príležitosti 50. výročia zrodu FSk vo Svrčinovci naspievali 3.CD Spevume od srdca.

Každoročne pripravujú aj „Ostatky“ s pochovávaním basy a podarilo sa im zorganizovať dva ročníky Tanečnej školy pre deti i dospelých. Na tzv. ,,Smrtnú nedeľu " obnovili zvyk ,,Vynášanie Moreny". Morenu si deti zhotovujú na folklórnom krúžku samé za pomoci p. Janky Dejovej a spoločne ju pália a hádžu do rieky z mosta u Katroka. Na Kvetnú nedeľu chodia spolu s deťmi „po moju“. V týchto aktivitách by chceli pokračovať aj naďalej.

V r.2019 sa ženy zúčastnili súťaže Piesne domova, ktorá ich posunula až do celoslovenského kola súťaže Vidiečanova Habovka, kde sa umiestnili v zlatom pásme. Opäť skúsili šťastie aj v r.202 3. V regionálnom kole súťaže Vidiečanova Habovka získali zlaté pásmo s priamym postupom na krajské kolo do Zázrivej, kde sa taktiež umiestnili v zlatom pásme s návrhom na postup a získali aj cenu poroty za štýlovú a vokálnu interpretáciu.
V celoslovenskom kole v Habovke sa im taktiež darilo a stali sa Laureátkami - víťazkami vo svojej kategórii.

Dedičstvo otcov sa snažia odovzdávať aj mladšej generácii a veľmi ich teší, že majú medzi sebou aj detských členov, ktorí sa stretávajú na folklórnom krúžku v škole.
Spev, hudba, tanec, táto radosť každodenného života nemôže upadnúť do zabudnutia a o to sa snaží aj folklórna skupina Svrčinka.

 

hdrpl

Fotka brožúrky vydanej k 50. výročiu vzniku FSk Svrčinka.

Vynášanie Moreny 1

 Vynášanie Moreny spolu s deťmi z Folklórneho krúžku Svrčinka pri ZŠ Svrčinovec.

Kvetná nedeľa 1

Kvetná nedeľa spolu s deťmi z Folklórneho krúžku Svrčinka pri ZŠ Svrčinovec.

 

PhDr. Mária Čanecká

Manažér pre folklór a ľudové remeslo

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci.

Foto: FSk Svrčinka.