IMG 20221018 113232

Dňa 20. 10. 2022 sa o 14.00 hod. konala v Mestskom kultúrno športovom stredisku v Kysuckom Novom Meste vernisáž výstavy „Kysucké osady a život v nich“. Autor výtvarných diel Drahomír Škor je insitný výtvarník z Kysuckého Nového Mesta, ktorého môžete vidieť na mnohých podujatiach ako kameramana. V minulosti sa venoval aj hudbe. Jeho diela svojou témou zachovávajú odkaz pre ďalšie generácie, zobrazujú práce na poli, v domácnostiach, výjavy zo života dedinského človeka, prírody, mnohé objekty, domčeky, ktoré už v súčasnosti neexistujú, ale prostredníctvom maľby sú zachytené v danej dobe.

Počas vernisáže výstavy sprevádzala prítomných Silvia Kajanková, riaditeľka KKS v Čadci, ktorá v úvode privítala hostí: primátora mesta Kysucké Nové Mesto Mariána Mihaldu, starostky obcí Povina Alenu Dudekovú, a Klubiny Boženu Poliačkovú, starostu obce Zborov nad Bystricou Juraja Hlavatého, riaditeľa Mestského kultúrno športového strediska KNM Juraja Čierňavu a poslanca VUC Mateja Fabšíka. Kurátor výstavy Pavol Muška zhodnotil prácu autora, obsah jeho diela, vysvetlil význam pojmu insitná tvorba. Pavol Mrvečka z Lodna a ĽH Zborovanka spríjemnili svojimi hudobnými vstupmi vernisáž. Výstava je predajná, obrazy si môžete pozrieť a zakúpiť do 17. 11. 2022 vo výstavných priestoroch Mestského kultúrno športovom strediska v KNM.
O autorovi Drahomírovi Škorovi:
1. augusta 1957 sa v Kysuckej obci Lodno narodil manželom Eduardovi a Emílii prvý syn. Dali mu meno Drahomír. Drahoš, ako ho nazývajú priatelia a známi, vyrastal na gazdovskom dvore. Do základnej školy chodil v Lodne, neskôr v Kysuckom Lieskovci.
Už na ZŠ ho bavilo kreslenie a maľovanie a tak rozvíjal svoj talent maľovaním obrázkov dievčatám do ich pamätníčkov.
V roku 1972 sa išiel učiť do dreviny v Krásne Nad Kysucou za maliara natierača. Po skončení školy tam pracoval ako aranžér výtvarník. V roku 1976 začal popri zamestnaní navštevovať strednú odbornú školu ako aranžér výtvarník v Žiline.
V roku 1978 sa šťastne oženil s dievčinou pochádzajúcou z obce Povina. Spolu vychovali dve dcéry a šťastne žijú už 44 rokov.
Popri maľovaní ho bavila aj hudba a kamerovanie. V roku 1975 začal hrávať s kapelou na basovú gitaru. V kapele hral 15 rokov. V roku 1980 si kúpil prvú 8 mm kameru a začal natáčať rôzne akcie, prírodu a hlavne svoje deti. Neskôr si kúpil už kvalitnejšie videokamery a dodnes kameruje.
Od r. 1980 nastúpil do zamestnania v ZVL Kysucké Nové Mesto ako aranžér výtvarník pre závodný klub ZVL. Tam spolupracoval s neprofesionálnymi výtvarníkmi, ako Michal Turčák, Stano Bača, Jozef Mlích, Martin Roman, od ktorých sa mnoho naučil z oblasti výtvarnej tvorby.
Neskôr pracoval v lesníctve (ťažba dreva) a v stavebníctve.
Od roku 2019, kedy nastúpil do starobného dôchodku venuje svojim záľubám viac času. V maľbe sú jeho najobľúbenejšou témou drevené domy a život ľudí pracujúcich a žijúcich v týchto obydliach. Na svojom tvorivom konte má viac ako 250 obrazov.
Jeho obrazy okrem Slovenska zdobia obydlia aj v Anglicku, Poľsku a v Českej republike.
Vernisáž výstavy a výstavu zorganizovalo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Mestom Kysucké Nové Mesto a Mestské kultúrno športové stredisko v KNM.