Spoločná fotografia zúčastnených vernisáže Výtvarné spektrum 2022

Dňa 7. 4. 2022 o 16.00 hod. bola slávnostnou vernisážou sprístupnená výstava regionálneho kola celoštátnej súťaže neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc Výtvarné spektrum 2022, počas ktorej boli vyhlásené výsledky a odovzdané ocenenia. Vďaka hudobným vstupom Nadeždy Podmanickej zo Starej Bystrice bol umocnený slávnostný ráz celého podujatia.

Pred samotnou vernisážou sa o 15 hod. uskutočnil rozborový seminár, kde prítomní porotcovia hodnotili vystavené diela. Autorom radili čím by mohli svoje práce vylepšiť, čomu by sa mali v budúcnosti vyvarovať pri tvorbe a najmä vyzdvihli prvky ich tvorby.

Výtvarné spektrum je celoštátna postupová súťaž a výstava neprofesionálnej výtvarnej tvorby. Do súťaže sa môžu každoročne prihlásiť všetci neprofesionálni výtvarníci, ktorí chcú prezentovať svoju tvorbu, chcú ju konfrontovať s ostatnými a získať spätnú väzbu. Súťaž je určená pre autorov od 15 rokov. Prebieha na troch stupňoch: regionálne kolo, krajské kolo a celoštátne kolo. Z jednotlivých kôl do vyššieho kola postupujú iba ocenení a autori s čestným uznaním. Vyhlasovateľom súťaže a odborným garantom je Národné osvetové centrum. Organizátorom regionálneho kola na Kysuciach a krajského kola v Žilinskom kraji je Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátorom regionálneho kola je Mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci.
Do regionálneho kola bolo v roku 2022 prihlásených 27 výtvarníkov, 77 výtvarných prác. Z toho do krajského kola postupuje 16 výtvarných diel od 12 autorov. Tam budú súťažiť s výtvarníkmi z Oravy, Turca, Horného Považia a Liptova.

Odborná porota regionálneho kola, ktorá pracovala v zložení: predseda: akad. maliar Pavol Muška, členovia: prof., PaedDr. Jaroslav Uhel, ArtD. a Mgr. Zuzana Sýkorová ocenila nasledovných autorov:

Autori vo veku od 15 do 25 rokov, kategória A: maľba
Cena: Nikola Poláčková z Čadce (Čo tam vidíš?)
Čestné uznanie: Cyril Vihonský z Čadce (Auto-portrét)
Alica Romanová z Čadce (Môj príbeh)
Ema Mosorová z Oščadnice (Zviazané ruky doby)
Pavol Matejčík z Kysuckého Lieskovca (Nálada)

Autori vo veku nad 25 rokov, kategória A: maľba
Cena bez poradia: Gabriela Pastorková z Čadce (Žena za pultom, Púštny kvet)
Stanislav Luhový z KNM (Lesná varieta, Farebná varieta)
Helena Heděncová z Turzovky (Nádej, Úlet do fantázie)
Čestné uznanie: Ľudmila Hudecová zo Skalitého (Odpočítavanie, Ľalie poľné)
Jana Ratkošová z Čadce (Šuchotavá jeseň)
Dušan Chilý z Dunajova (Všedný deň)

Bez rozlíšenia veku, E kategória: digitálna tvorba
Cena: Margaréta Majáková z Oščadnice (Interpretácia umeleckého diela)
Do 1. 5. 2022 si môžete pozrieť nielen ocenené diela, ale aj výtvarné diela, ktoré boli prihlásené do súťaže a odborná porota ich určila na výstavu.
Vystavujúci autori:
Belková Jana z Turzovky, Falátová Ivana z KNM, Fojtík Zdenko z KNM, Heděncová Helena z Turzovky, Hudecová Ľudmila zo Skalitého, Chilý Dušan z Dunajova, Jaroš William z Čadce, Kováčová Barbora z Čadce, Luhový Stanislav z KNM, Majáková Margaréta z Oščadnice, Matejčík Pavol z Kysuckého Lieskovca, Mosorová Ema z Oščadnice, Pastorková Gabriela z Čadce, Pavlík Milan z Čadce, Poláčková Nikola z Čadce, Prívara Pavol z Čadce, Ratkošová Jana z Čadce, Romanová Alica z Čadce, Romanová Marcela z Čadce, Sabelová Edita zo Staškova, Sogelová Tatiana z Čadce, Šerík Ľuboš z Čadce, Teichgrabová Jarmila z Čadce, Tomašcová Tatiana z Čadce, Varšaviková Elena zo Svrčinovca, Vihonský Cyril z Čadce, Vršková Anna zo Svrčinovca.

 

Mgr. Ľubica Ligocká
KKS v Čadci