DSCF0322

Radšej raz vidieť, ako stokrát počuť. Zámerne použijeme toto príslovie, lebo to, čo sme videli, odporúčame zažiť všetkým. Máme na mysli netradičnú a nezabudnuteľnú „umeleckú návštevu“ u hudobného vedca, portrétistu, fotografa, výtvarníka, autora koláží, grafika a dizajnéra Ivana Köhlera, ktorú sme s našimi výtvarníkmi absolvovali nedávno.
Návšteva snáď najznámejšieho Žilinčana a nemenej známeho umelca bola jednou z aktivít Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov pri Kysuckom kultúrnom stredisku. Jej zámerom bolo pokračovať v myšlienke zakladateľov štúdia a tiež dopriať novým členom – neprofesionálnym výtvarníkom, možnosť spoznať tvorbu tých, ktorí sú v oblasti umenia tým najvyšším vrcholom.

Nápad „návštev ateliérov slovenských umelcov“ vznikol spontánne. V súvislosti s jedným z najväčších medzinárodných podujatí na Kysuciach. Spoločným menovateľom oboch sa stal „TUROŇ“. Na jednej strane symbol filmového festivalu ETNOFILM ČADCA, autorom ktorého bol Vladimír Kompánek a na strane druhej fašiangová, magicko-ceremoniálna maska, ktorá je súčasťou umeleckej tvorby Ivana Köhlera. Navyše, obaja umelci sa osobne i poznali, a tak nám prišlo úplne prirodzené spojiť plánovanie výstavy filmového festivalu s aktivitou štúdia neprofesionálnych výtvarníkov. A keďže záujem zo strany našich výtvarníkov bol a tiež vôľa žilinského umelca, už o pár dní sme stáli pred dverami SOHO 1 Gallery a „umeleckou dielňou“ milovníka života, jazzu a umenia.
Ateliér, v ktorom sme sa na pár hodín ocitli, nám ukázal osobitý svet umelca i pohľad na umenie ako také. Bol doslova magickým miestom. Plným diel ukončených, rozpracovaných, s množstvom podnetného materiálu a kníh. Kreatívny priestor, ktorý prebúdza v človeku inšpiráciu, chuť tvoriť, zamyslieť sa nad svojou tvorbou a bytím. Impulzom, ktorý vás posunie vpred. A je jedno či je to v oblasti tvorby, spôsobe života ale pohľadu naň.
Dostali sme príležitosť, za ktorú ďakujeme. Veríme, že nebude jediná, a že o niekoľko dní, týždňov, či mesiacov strávime obdobný umelecký večer v ateliéri ďalšieho známeho slovenského umelca. Veď ako sa nakoniec hovorí: „Učiť sa od najlepších je najlepšia skratka na ceste k úspechu😊“.