Pozvánka

Jubilejná výstava členky Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc pri Kysuckom kultúrnom stredisku v Čadci, Janky Mudríkovej pod názvom „Farebné vyznania viery“ v Turistickom centre pod Orlojom v Starej Bystrici je sprístupnená do 3. apríla 2022. Organizátormi podujatia sú Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obec Stará Bystrica. Návštevníci výstavy si môžu obrazy i kúpiť.

Janka Mudríková , rodáčka z Čierneho pri Čadci v súčasnosti žije, pracuje a tvorí v Čadci. Vyštudovala Gymnázium v Čadci a dvojročné nadstavbové štúdium knihovníctva v Martine. Vysokoškolské vzdelanie absolvovala v odbore kulturológia na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Po ukončení štúdia pracovala v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, odkiaľ prestúpila do knižnice v Čadci, kde pracuje dodnes, v súčasnosti ako metodička a projektová manažérka.
Výtvarnej práci sa intenzívnejšie venuje cca 10 rokov. Začiatky boli späté s tvorbou sestry Jozefa Kronera - Zuzanou Vaňousovou, ktorá bola jej priateľkou a zasvätila ju do maľby na sklo formou podmaľovky. Svoje výtvarné práce neskôr rozšírila o maľovanie akrylovými farbami na drevené podklady s použitím powertexu, prípadne s technikou decoupage. Farby nanáša do nízkych reliéfov. V jej tvorbe dominuje sakrálna tematika.
Maľovanie využíva ako terapeutikum na stres a psychickú záťaž. Rada pracuje s farbami, tvarmi, ktoré vyvolávajú nové emócie a potláčajú stresom vyvolané negatívne pocity.

Ľubica Ligocká
KKS v Čadci