Pozvánka SVETLO A VôŇA VIANOC page 0001 

Čas Vianoc ja opäť tu a neodmysliteľnou súčasťou dlhých tmavých večerov sa stáva svetlo sviečok a vôňa medovníkov.

Vo vitrínach Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci v priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci (obidve organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja) môžete zhliadnuť ukážku jedinečných perníkov od Júlie Masnicovej z Makova a Michaely Kubaščíkovej zo Starej Bystrice a taktiež ukážku originálnych  vianočných sviečok zo zbierky Anny Kvašňovskej z Olešnej.

 Pani Anna Kvašňovská  zbiera sviečky od roku 1967, kedy si kúpila sviečku na výlete. Táto bola prvou sviečkou v dnes už niekoľkotisícovej pestrej zbierke. Do dnešného dňa ich nazbierala viac ako štyritisíc. Zbierku tvoria sviečky rôznych tvarov, s rôznymi motívmi, vyrobené ručne i priemyselne. Sviečky do zbierky získala pani Kvašňovská napríklad ako  darček od manžela alebo od príbuzných, známych a mnohé si kúpila sama. „Vážim si každú sviečku, pretože každá má svoje čaro. Čím je okruh tých, ktorí mi sviečky či už darujú alebo predajú širší, tým je aj pestrosť v zbierke väčšia,“ hovorí Anna Kvašňovská.  V jej zbierke nájdeme sviečky z rôznych štátov sveta. Sviečka nie je len nositeľom svetla. Vosk, z ktorého sa vyrába, je materiálom nekonečných  možností tvarovania a dekorovania. Výrobe a zdobeniu sviečok sa stále venujú aj niektorí remeselníci na Kysuciach.

Vôňa medovníkov rozvoniava počas Vianoc v mnohých domácnostiach. Okrem vône je medovník krásnou ozdobou vianočného stromčeka tak, ako to bývalo kedysi zvykom. Asi tie najkrajšie na Kysuciach nájdeme u medovnikárky Júlie Masnicovej z Makova, ktorá sa tomuto remeslu aktívne venuje. Počas 20 rokov práce si vytvorila svoj osobitý štýl a svoju precíznu prácu prezentovala na Staromestskom námestí v Prahe, Dňoch Slovenska v Krakove i na stretnutí remeselníkov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave.

Svojou vianočnou perníkovou krajinkou prispela aj Michaela Kubaščíková, ktorá je zároveň aktívnou výtvarníčkou a dlhoročnou členkou nášho Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov pri KKS v Čadci.

Veríme, že táto tematická výstava môže byť pre Vás inšpiráciou pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami, milí priatelia.

 Mgr. Erika Šuranská

manažérka pre folklór a ľudové remeslo

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci