Sv. Mikuláš v Krásne nad KysucouDňa 5. decembra 2018 sa na námestí pred Mestským úradom v Krásne nad Kysucou konali Vianočné trhy, ktoré boli spojené s príchodom sv. Mikuláša. Návštevníci si mali možnosť pozrieť jedinečné práce kysuckých remeselníkov, ochutnať tradičné klokočovské oplátky a vianočné perníky. Najväčšiu radosť mali najmenší, ktorí dostali za svoju poslušnosť sladkú pozornosť od sv. Mikuláša.

V piatok 7. decembra 2018 sa na Rínku sv. Michala Archanjela v Starej Bystrici konali tradičné Adventné trhy. Podujatie bolo spojené s kultúrnym programom a príchodom sv. Mikuláša. V kultúrnom programe vystúpili: Detský folklórny súbor Slniečko zo Starej Bystrice, Folklórna skupina Polianka zo Starej Bystrice, Folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice, Bystrická kasňa, Heligonkári J. Jelínkovej a skupina ESO z Turzovky. Najmladší návštevníci mali najväčšiu radosť z príchodu sv. Mikuláša.

V rámci vianočných trhov sa návštevníkom Krásna nad Kysucou a Starej Bystrice predstavili kysuckí ľudoví remeselníci: Alojz Šesták z Klokočova, Anastázia Urbánková z Čadce, Anna Dejová z Oščadnice, Marián Zborovančík z Oščadnice, Terézia Oravcová z Čadce – Milošová, Magdaléna Šimuláková z Čadce a Dana Krenželáková z Čadce – Horelica. Podujatia pripravili mesto Krásno nad Kysucou, obec Stará Bystrica v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci