Výborná nálada, kopec energie a tiež tvorivého ducha, radosť v očiach detí ale aj lektorov – taký bol zážitok chlapčeka Kultúrnička, ktorý vo štvrtok 20. októbra zavítal do triedy Včielok – predškolákov v ZŠ s MŠ v Zborove nad Bystricou.

1 Prezentácia

Deťom najskôr čo-to o kultúre porozprávala manažérka KKS v Čadci Katarína Borisová a potom sa už slova ujal remeselník – výrobca kožených výrobkov a krásnych krojov Marek Stráňavský. Deťom ukázal viaceré výrobky, ktoré sa z kože dajú vyrobiť, dokonca si aj krpce a klobúky vyskúšali. Potom už prišiel rad na samotné činy – deti sa dozvedeli, že kožu pred zdobením treba poriadne namáčať, následne môžeme v nej vytvárať krásne ornamenty pomocou razníc a kladivka, či dlátok. Predškoláci boli veľmi odhodlaní a celou škôlkou sa ozývalo búchanie kladív, no dávali aj pozor, aby sa nikomu nič nestalo. Na kusoch hovädzej kože, ktorú Marek priniesol, zanechali svoje výtvory a jednu si na pamiatku vyzdobili svojimi menami. Aby deti vedeli, ako sa z bledej nefarbenej kože stane farebná, následne vyskúšali aj túto činnosť.

Panie učiteľky i deti potom poďakovali Marekovi za všetko, čo im porozprával, ukázal ale aj čo ich naučil. Zážitky detí z tohto kultúrno-remeselného dopoludnia potom zachytilo nahrávacie zariadenie, aby vznikol ďalší pekný Kultúrničkov podcast. Môžete sa naň tešiť už o pár dní.

Ďakujeme vedeniu školy, pani učiteľkám a šikovným deťom, že sme mohli byť vo vašej škôlke. Aby tradičné remeslá zostali v našej pamäti...

 

Ing. Mgr. Katarína Borisová

KKS v Čadci