Ktoré budovy boli na Kysuciach ako prvé? Kde sú počiatky valašskej kolonizácie? S akými prírodnými katastrofami sa museli pasovať naši predkovia? Odkiaľ pochádzali a ako sa volili zbojníci v Jánošíkovej družine? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky dostali žiaci 7. ročníka v ZŠ Staškov a ZŠ E. A. Cernana Vysoká nad Kysucou počas prednášky s historikom PhDr. Mariánom Liščákom, PhD.

ZŠ E.A.Cernana Vysoká n.Kysucou

Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie nášho regiónu, spomínali na miesta, ktoré poznajú a v dejinných súvislostiach ich lektor spomenul. Nielen miesta, ale aj mená im mohli viac napovedať. Ako Marián Liščák povedal: Jánošík pochádzal z Terchovej, ale je málo známym faktom, že väčšina jeho družiny boli Kysučania – Plavčík z Dunajova, Vrábel zo Staškova, Huncaga inak Turiak zo Staškova, Kovalský z Rakovej, Gáborčík a Jakub Chlasták z Oščadnice a ďalší. Z Turzovky pochádzal aj pôvodný kapitán tejto zbojníckej skupiny Tomáš Uhorčík. Jánošík sa často po Kysuciach pohyboval. Istý čas napríklad prebýval v krčme u Hvizdáka v Krásne nad Kysucou. Jeho družina okrem toho údajne prepadla panský majer v Skríželnom v Bystrickej doline.

Súčasťou prednášky bolo aj pútavé rozprávanie o rôznych prírodných katastrofách či epidémiách, ktoré neobišli ani náš región.  „Najväčšia zaznamenaná povodeň aká kedy postihla územie dnešného Slovenska,“ rozprával žiakom lektor, „v noci z 25. na 26. augusta sa potôčky, potoky a rieka Kysuca tak rozvodnili, až si ľudia začali myslieť, že nastal koniec sveta. Rieka Kysuca podmyla Števikárov, Bakošov a Farbiarov dom, vzala drevený most na ceste do Sliezska a Poľska. Potok Rieka zatopil viaceré domy, školu a dom mýtneho. Škody boli spôsobené aj Čierňakou v časti Podzávoz. V Starej Bystrici výrazne poškodila kostol. S touto povodňou údajne súvisí aj známe spojenie 13 pán Boh pri nás.“

Tieto stretnutia sa konali v utorok 12. apríla 2022 v rámci projektu „Naše Kysuce 2022“ a v spolupráci so školami ich pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Za spoluprácu ďakujeme vedeniu oboch škôl, pani učiteľkám a všetkým žiakom.

Podujatie z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.

 

Ing. Mgr. Katarína Borisová 

manažér pre občianske vzdelávanie, voľnočasové aktivity a projektovú činnosť