Prostredníctvom realizácie kultúrno-osvetových a vzdelávacích aktivít pre deti, mládež, dospelých a seniorov v rámci projektu Naše Kysuce 2022 chceme vzbudiť u všetkých vekových kategórií podľa individuálnych a im prispôsobených aktivít záujem o kultúru, tradície a históriu v ich rôznych podobách, priblížiť verejnosti a konkrétnym cieľovým skupinám činnosti v oblasti kultúrno-osvetovej práce. Práve vďaka tomuto projektu sme sa mohli v utorok 22. marca 2022 stretnúť s piatakmi a v stredu 23. marca 2022 so štvrtákmi v ZŠ s MŠ Stará Bystrica.

DSCN6809

Tým starším o tom, čo je to nehmotné kultúrne dedičstvo, o vílach, vodníkoch, svetlonosoch, škriatkoch a iných nadprirodzených bytostiach v rámci prednášky „Kysucké povesti“ porozprávala Zuzana Zuzčáková Gacíková. Žiaci tak mali možnosť na chvíľu sa preniesť do tajomných príbehov, ktoré sú tradované v tej-ktorej oblasti, ale tiež sa dozvedeli, že aj dnes vznikajú akoby novodobé povesti, ktoré nazývame urban legends, niekedy je to tiež tzv. spam či hoax.

Pre štvrtákov sme zabezpečili stretnutie so spoluautorom knihy „Kysucké dračie a iné príbehy“ Petrom Kolembusom. Deti, keďže si príbehy naštudovali s pani učiteľkami, kládli autorovi zaujímavé otázky, nad ktorými sa neraz musel aj zamyslieť, aby odpovedal správne a k spokojnosti zvedavého detského čitateľa. Ako prekvapenie si deti pre autora pripravili tajničku, na ktorú odpovede nájdeme len v samotnej knihe, darovali ju autorovi. Okrem toho ho tiež potešili peknými obrázkami a najmä svojou zvedavosťou a chuťou zapojiť sa a vedieť viac.

Stretnutia v spolupráci so školou pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Za spoluprácu ďakujeme vedeniu školy, pani učiteľkám, šikovným žiakom a samozrejme obom prednášajúcim.  

Podujatie z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.

Ing. Mgr. Katarína Borisová 

manažér pre občianske vzdelávanie, voľnočasové aktivity a projektovú činnosť