4 ZŠ SB

Záchranná stanica a Ekocentrum Zázrivá je občianske združenie, ktorého hlavným cieľom je záchrana živočíchov z voľnej prírody, ich rehabilitácia a návrat do prírody a tiež environmentálna výchova, najmä v súvislosti so záchranou živočíchov. Viac o tom, ako vyzerá 365 dní na tomto mieste ukázal prostredníctvom filmu „Šanca prežiť“ správca stanice Metod Macek žiakom 6. a 7. ročníka ZŠ s MŠ Stará Bystrica vo štvrtok 24. 2. 2022.

Počas prednášky okrem samotného filmu zazneli aj cenné rady pre žiakov, aby vedeli, ako sa správať v prípade, keď nájdu zranené zviera vo voľnej prírode, kedy je potrebné zasiahnuť a kontaktovať odborníkov.

Prvým signálom, že ide o poraneného živočícha, je jeho neprirodzené správanie (strata plachosti, znížené únikové reakcie, neprirodzené držanie tela, ovísanie krídla alebo iné viditeľné poranenia). Dôležité je rýchle zabezpečenie odbornej pomoci, pretože čím kratšie bude zviera v kontakte s človekom, tým je jeho šanca na návrat do prírody väčšia, navyše na zraneného živočícha môžu čakať hladné mláďatá.

Za spoluprácu na príprave ďakujeme samotnému lektorovi Metodovi Macekovi, riaditeľke ZŠ s MŠ Stará Bystrica Ing. Adriáne Petrekovej, pani učiteľke Ing. Mgr. Eliške Ševecovej a samozrejme všetkým pozorným žiakom.

Viac informácií o stanici nájdete na www.zachranazvierat.sk.

 

Ing. Mgr. Katarína Borisová

manažér pre občianske vzdelávanie, voľnočasové aktivity a projektovú činnosť