Zborov 2Na jeseň minulého roka sa do predaja dostala kniha spoluautorov Petra Kolembusa a Eriky Kojšovej Sýkorovej „Kysucké dračie a iné príbehy“. Tvorí ju 19 príbehov v 4 častiach, ktoré sú však navzájom poprepájané od začiatku až po koniec. Čitateľ sa tak môže ponoriť do čítania knihy tradične od začiatku po koniec, alebo si tiež môže vybrať konkrétny príbeh, ktorý ho oslovil.  

S Petrom Kolembusom sme v pondelok 24. januára navštívili deti 4. ročníka v ZŠ s MŠ Zborov nad Bystricou, aby sme ich preniesli do príbehu hlavného hrdinu Mila. Veď aj Milo bol Zborovan a prvá časť knihy je práve z prostredia tejto dedinky v časoch minulých. Deti sa dozvedeli viac o tom, ako kniha vznikala, aké príbehy a tajomstvá ukrýva, kto je autorom ilustrácií, ale tiež im spoluautor prezradil, že na webovej stránke kniha.istranka.sk si nájdu o nej všetky dôležité informácie a dokonca si tu môžu vypočuť niekoľko príbehov v audioverzii. Ako sám autor povedal: „Predstavte si, že knihu si prostredníctvom tejto stránky kúpili aj ľudia zo Švajčiarska, Srbska alebo Maďarska.“ V podstate sa tým naplnilo prianie, z doslovu v knihe, kedy Ján Podmanický napísal: „Verím, že aj čitateľov si nájde nielen na Kysuciach, ale aj za ich hranicami...“

O dva dni neskôr, v stredu 26. januára, sme o tejto knižnej prvotine Peťa Kolembusa hovorili s deťmi v ZŠ Zákopčie. Deti sa preniesli do sveta dračích príbehov a Milových a Milotkiných dobrodružstiev. „Pôvodne to malo byť 6 príbehov,“ začal rozprávať autor, „bolo mi potom ale trošku ľúto toho písania, a tak sme pokračovali ďalej. Mila sme poslali do celých Kysúc – prešiel Oščadniciu, Čadcu, Korňu, Vysokú nad Kysucou a prechádzal aj cez kopce v Zákopčí a ďalšie dedinky... a tak vznikla druhá časť ako bol Milo na potulkách. V tretej časti sme ho oženili a mal dcéru Milotku, ktorá zažívala svoje vlastné príbehy. A zrazu bolo tých príbehov spolu osemnásť. V poslednom príbehu bola už Milotka dospelá, kadečo zažila, dokonca sa stretla s drakom, celé sa to rozuzlilo.“

Deti s pani učiteľkou mali v závere možnosť zapojiť sa do diskusie. Autora sa, okrem iného, spýtali, či bude v písaní pokračovať. Hoci jeho odpoveď nebola určitá, veríme, že sa tak stane. Veď to, že sa kniha vypredala behom niekoľkých týždňov, je jasným dôkazom, že čitateľov – malých i veľkých – vtiahla do svojich tajomných zákutí.

Ďakujeme autorovi, že si našiel čas a podelil sa s deťmi o príbehy nielen z knihy samotnej, ale aj z procesu jej vzniku. Rovnako ďakujeme vedeniu oboch škôl, pani učiteľkám a samozrejme deťom.