O pár dní FS Bystrica z Novej Bystrici oslávi 10. výročie svojho vzniku. Už niekoľko mesiacov členovia zoskupenia pracujú na vytvorení nového autorského scénického programu so svadobnou tematikou, zostaveného na základe vlastného výskumu v oblasti svojho pôsobenia.

2

V piatok 19. augusta 2022 sa v obci Stará Bystrica – v Dome kultúry konalo sústredenie súboru s folkloristom, etnológom, pedagógom a vedcom pánom Pavlom Kužmom. Ten vedúcemu súboru a jeho členom poskytol cenné rady pre uskutočnenie programu – po choreografickej i vedeckej stránke (sám sa zaoberal výskumom piesní nielen z Riečnice či Harvelky – zatopených obcí - a Bystrickej doliny).  
FS Bystrica založili manželia Ján a Mária Jančulovci v roku 2012 v obci Nová Bystrica na podnet mladých ľudí, ktorí sa snažia nadväzovať na ľudové tradície a život našich predkov, pričom toto všetko chcú prezentovať v jedinečnej umeleckej podobe. FS Bystrica od svojho vzniku autenticky prezentuje nielen folklór svojho regiónu, najmä Bystrickej doliny, ale aj folklór z ďalších regiónov Slovenska.

Príďte spoločne s nami osláviť 10 rokov existencie tohto súboru – tancami, hudbou, spevmi, dobrou náladou, ale i priateľstvami už v sobotu 27. augusta. Podujatie začína o 18.00 hod. v amfiteátri obce Nová Bystrica.

Projekt „Čriepky ze svadby“ z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. 

 

Katarína Borisová, KKS v Čadci