TRIO výstava

Vo foyer Kysuckej knižnice v Čadci je nainštalovaná TRIO výstava, ktorú si môžete pozrieť od 2. 6. do 31. 7. 2020, kde vystavujú tri nadané neprofesionálne výtvarníčky, členky Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc pri KKS v Čadci – Barbora Šimášková z Horelice, Ema Mosorová z Oščadnice a Nataša Lušňáková z Oščadnice. Výstavu pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci v spolupráci s Kysuckou knižnicou v Čadci, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

 Tri mladé nadané výtvarníčky, ktoré v roku 2020 oslavujú svoje okrúhle narodeniny – 20 rokov, sú členkami Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc pri KKS v Čadci. Svoje vnímanie sveta okolo seba prejavujú prostredníctvom výtvarnej tvorby, každá svojím individuálnym a jedinečným spôsobom.
BARBORA ŠIMÁŠKOVÁ z Horelice - Od detstva rada maľovala a prejavovala sa umeleckým cítením. Navštevovala Základnú umeleckú školu v Čadci, kde rozvíjala svoje výtvarné zručnosti. Študovala Stavebnú priemyselnú školu v Žiline. Mladá výtvarníčka aj počas stredoškolského štúdia pokračovala vo svojej tvorbe a zúčastňovala sa rôznych výtvarných súťaží a výstav. Vo svojich dielach znázorňovala najradšej rôznych ľudí pri “obyčajne - neobyčajných” činnostiach. V súčasnosti plátno vystriedala za textil a svoje diela maľuje na rifľové bundy a topánky. Svoje umelecké cítenie sa rozhodla rozvíjať na Fakulte architektúry v Prahe, pričom umenie v jej živote má stále svoje miesto.
EMA MOSOROVÁ z Oščadnice - „Bola veľká chumelica a mráz maľoval po oknách. Práve v takýto chladný deň zaklopal na okno mojich rodičov bocian. V zobáku mal zasnežený košík, v ktorom ležalo malé uplakané bábo. Bola som to ja. Už v ôsmich mesiacoch som začala venovať svoju pozornosť maľovaniu na stenu, no môj pravý talent sa prehrýzol až v ôsmich rokoch. Vtedy som sa spriatelila s pastelkami.“ Ema navštevovala výtvarný odbor v Základnej umeleckej škole v Čadci a popri maľovaniu sa venuje hre na klavír. Svoje diela vystavuje na kolektívnych výstavách. V roku 2020 v regionálnom kole Výtvarného spektra v kategórii A získala ocenenie (boli udelené ocenenia bez uvedenia poradia). Tento rok ukončila štúdium na Gymnáziu v Čadci, pokračovať v štúdiu bude na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave odbor biológiu a výtvarnú výchovu.
„Život uteká ako na pretekoch a stáva sa mojím vlastným dielom, ktoré maľujem. Ktovie, čo všetko pre mňa pripravil...“

NATAŠA LUŠŇÁKOVÁ z Oščadnice - Láska k umeniu sa u Nataši prejavovala už od detstva a neskôr návšteva výtvarného odboru na Základnej umeleckej škole v Čadci úplne prehĺbila vzťah k umeleckej tvorbe. Napriek všetkým okolnostiam sa mladá výtvarníčka z Oščadnice rozhodla pre štúdium bilingválneho gymnázia namiesto umeleckej školy. To však nezastavilo jej tvorivého ducha a práve počas gymnaziálnych rokov sa zúčastnila niekoľkých výtvarných súťaží, workshopov a výstav. V roku 2018 získala v regionálnom kole Výtvarného spektra v kategórii A čestné uznanie a v roku 2019 sa umiestnila v kategórii A na 2. mieste. Pri maľovaní začínala interpretáciou známych maliarov, no v súčasnosti sa necháva unášať vlastnou fantáziou a mysľou. Z jej obrazov vyžaruje originalita, myšlienka, pokoj, no najmä láska a cit pre výtvarníctvo. V súčasnosti sa pripravuje na štúdium na vysokej škole. Napriek tomu, že sa nerozhodla študovať umelecký smer, plánuje aj naďalej maľovať a venovať sa výtvarnej tvorbe.