plagat Jozko Zajac vystava februar page 0001

 

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci  s mestom Čadca pre Vás pripravilo výstavu tvorby Jozefa Zajaca ml. z Turzovky. Výstavu môžete navštíviť v pracovisku prvého kontaktu Mestského úradu v Čadci počas úradných hodín. Výstava bude trvať od 9.februára 2023 do 13. apríla 2023. 

Autor o sebe povedal: „ V oblasti tokárstva (sústruženie dreva) , niektoré vyrobené predmety ozdobím rytinou, vyrezávaním. Okrajovo sa venujem aj rezbárstvu. Tokárstvo prezentujem hlavne na jarmokoch naprieč celým Slovenskom. Spomeniem niektoré, ako napr.: EĽRO – Kežmarok, Myjava – jarmok, Trnava – Remeselný jarmok, Radvaňský jarmok v Banskej Bystrici, Dni majstrov UĽUV, UĽUV Dni majstrov na hrade Bratislava, ale taktiež rád chodievam aj na Bartolomejský jarmok v Čadci.  Keďže Turzovka je na hranici s Českou republikou, tak aj Česko , výnimočne Poľsko a plánujem tento rok Rakúsko. Veľmi rád sa zúčastňujem menších podujatí, ktoré sú môjmu srdcu blízke.

Popri tokárstve vyrábam hudobné nástroje, ako napr. : koncovka – pastierska píšťala, šesťdierová pastierska píšťala, handrárska píšťala. Aktívne sa venujem hre na fujare a na valašské hudobné nástroje.

Keď na potulkách Slovenskom stretnete na jarmoku chlapíka v kroji a s klobúkom, ktorý má so sebou tokársky stroj, popritom hrá niečo na fujare, tak to budem určite ja .“

PhDr. Mária Čanecká

Manažér pre folklór a ľudové remeslo

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci.

 

Jozef Zajac ml

Jozef Zajac ml. pri práci na tokárskom stroji.

 

 Foto výstavy Jotef Zajac mljpg

Ukážka výstavy.

 

 Informačný panel na výstave Jozefa Zajaca mljpg

Informačný panel o výstave.