IMG 20211215 092729

Remeselníci nášho regiónu každoročne ponúkajú výrobky na remeselných vianočných trhoch. Počas dlhých hodín strávených v dielni menia rôzne suroviny a materiály na originálne i užitočné predmety. V závere tohto roka sme našich remeselníkov oslovili, aby poskytli niečo zo svojej tvorby tým, ktorí to potrebujú – deťom v núdzi, rodinám, ktoré si predvianočné nákupy nemôžu dovoliť. Odovzdanie výrobkov našich remeselníkov sa konalo 17. decembra 2021 a vďaka dobrovoľníčke Beátke Zajačikovej z Nadácie Anjelské krídla sa včas dostanú tam, kde to poteší.

Remeselnici_-_kontakty.pdf

Róbert Hozák drotár z Čadce. Pán Róbert Hozák je pokračovateľom štvrtej generácie drotárskeho remesla v rodine Hozákovcov. Drotárstvo má na Kysuciach dlhoročnú tradíciu. Vyznačuje sa unikátnou technológiou založenou na ručnom tvarovaní, viazaní a spletaní kovových vláken bez zvárania či spájkovania.

Ondrej Sabela remenár z Turzovky, dlhoročne prezentuje ľudové tradície a históriu našich predkov a remeslo doma i v zahraničí aj prostredníctvom svojho združenia

Ján Vnuk remenár a brašnár z Dolného Vadičova hudobník a folklorista,
ktorý pokračuje v uchovávaní tradičného dedičstva Valachov v podobe výrobkov z kože a kovu.

Jozef Zajac rezbár a tokár z Turzovky, venuje sa rezbárskej v tvorbe ako jeho otec.
Drevo v jeho rukách spracováva podľa pôvodných

Iveta Časnochová zo Skalitého vyrába medové cukrovinky už mnoho rokov. 

Ján Valčuha košikár z Klokočova Riečky, so svojim handicapom našiel zmysel v spracovaní prútia a aj vďaka nemu môžeme ešte mať košíky za starých čias.

Emília Valčuhová, ktorá sprevádza svojho syna na trhoch a tiež ponúka tvorbu svojich šikovných rúk - dekoratívne výrobky z vosku a korálkové šperky.

Alojz Šesták nejedno podujatie remeselníkov rozvonia pečením oblátok a každé vianoce pripraví množstvo oblátok pre Kysučanov.

Marcela Jašurková jej prácou je dekoratívna  tvorba v chránenej dielni v obci Skalité. Deti poteší najmä vianočnou výzdobou v podobe anjelov.

Veronika Hrušková z Čadce sa venuje výrobe textilných hračiek a dekorácií a taktiež bábik v krojoch typických pre náš región.

Zdenka Slezáková z Čadce vyrába vianočné a iné textilné dekorácie.