Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, sa blížia. Pripravili sa na ne aj naši kysuckí remeselníci, ktorí sa opäť zapojili do zaujímavej tematickej výstavy, ktorú pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s Turistickým centrom POD ORLOJOM a obcou Stará Bystrica. VIANOČNÉ INŠPIRÁCIE, taký názov nesie naša výstava, tento rok ponúkajú takmer 690 výrobkov od 21 remeselníkov z celých Kysúc, z toho má 8 remeselníkov na výstave premiéru. Výstava bola sprístupnená 4. decembra, teda v deň konania tradičných vianočných trhov na Rínku sv. Michala Archanjela v Starej Bystrici. Počas večerného programu nechýbal príchod svätého Mikuláša, ktorý zároveň na rínku rozsvietil vianočný stromček a rozžiaril oči všetkých detí sladkými balíčkami.

vianon_inpircie_2015.jpg

Výstava Vianočné inšpirácie ponúka naozaj bohaté spektrum výrobkov. Ivetka Časnochová zo Skalitého nielen napiekla sladké medovníky, ale aj vyrobila krásne vence z prírodných materiálov. Manželia Veronika a Jozef Šulekovci z Olešnej už tradične do výstavy prispeli svojimi výrobkami - háčkovanými i košikárskymi. Danka Perďochová z Olešnej vo svojom voľnom čase rada vyrába a zdobí tradičné vianočné gule, Emília Valčuhová zasa tvorí z vosku či pedigu. Jedinečné, ručne vyrezávané betlehemy, ponúka na výstave Jozef Šimek z Makova. Zapojili sa opäť aj drotári z Kysuckého Nového Mesta - Mária Štokovská, Margita Bačíková a Milan Palčisko a svoje drotárske umenie prezentuje aj pani Agnesa Kullová zo Svrčinovca. Zuzka Lašová, tiež zo Svrčinovca, vyrobila stromčeky šťastia a zaujímavé šité hračky. Katka Rendárová zo Starej Bystrice tento rok vyrobila krásnych anjelov, Kristínka Borisová z Novej Bystrice - Vychylovky uplietla z papiera a vyzdobila veniec a ďalšie vianočné dekorácie. V úctyhodnom veku 81 rokov svojimi výrobkami teší ľudí aj pani Elena Kubinová z Čadce. Šité dekorácie pre výstavu pripravili pani Veronika Hrušková z Čadce a Margita Lysíková z Oščadnice, svietniky a ozdoby na vianočný stromček vyrobila Lenka Sýkorová z Čadce. Pán Jozef Mosor s manželkou Vlastou z Oščadnice vyrobili betlehemy, ktoré určite spríjemnia nejednu domácnosť. Pavol Kozák z Oščadnice vo voľnom čase pracuje s pedigom - vyrobil vianočné zvončeky. Drevený betlehem či svietniky zasa ponúka na výstave pán Alojz Kužma z Čadce. Pani Anna Šulganová z Oščadnice sa prezentuje svojimi háčkovanými výrobkami.
Ďakujeme všetkým remeselníkom, ktorí sa do výstavy zapojili. Veľmi si ceníme ich ušľachtilú prácu a výnimočnosť a veríme, že i naďalej budú svoj voľný čas venovať tomu čo ich baví, venovať svoje srdce remeslu - či už tradičnému, alebo menej známemu.
Výstava je predajná a v Galérii POD ORLOJOM v Starej Bystrici si ju môžete pozrieť v termíne do 31. januára 2016.

Bc. Mgr. Katarína Borisová
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

vrobky_od_21_remeselnkov.jpg