Uš idu sviotki

Vďaka našej speváčke ľudových piesní pani Helenke Záhradníkovej Vám môžeme sprostredkovať videozáznam zo stretnutia s deťmi, ktoré sa uskutočnilo 27. novembra 2019 v Kultúrnom dome v Turzovke. Jej pútavé rozprávanie o pôvodných zvykoch a tradíciách doplnila svojim jedinečným spevom. Stretnutie pripravila v spolupráci s Jankou Maďariovou, vedúcou Detskej folklórnej skupiny Bukovinka z Turzovky, ktorej deti takisto prispeli svojimi hudobno-speváckymi vstupmi.

O tomto podujatí napísala: 

"Príchod ročného obdobia „Zimy“ od dávnej minulosti ľudia spájali s adventom, ako začiatkom nového cirkevného roka a obdobím duchovnej prípravy na príchod Mesiáša.
Uvedené obdobie od Ondreja do Troch kráľov bolo veľmi bohaté na tradície – obrady, zvyky, magické úkony.
Ich tvorcami boli naši predkovia a v rokoch sa delili z pokolenia na pokolenie.
Podnetom pre ich vznik bol život človeka bez technických vymožeností, zložitá manuálna práca na poli, v lese, rôzne prírodné úkazy súvisiace s počasím, miestne nešťastia, vzájomné vzťahy v rodine i v susedstve...
V súčasnej informačnej dobe sú však tradície minulosti zatlačené do úzadia a tým aj zabúdania.
Vedecky je dokázané, že ľudia – bez ohľadu na to, či žili pred stáročiami alebo dnes majú akoby v sebe zakódované isté prístupy a spôsoby myslenia, riešenia nových úloh, ktoré prináša sám život.
Tak prečo by sme mali múdrosť našich predkov obchádzať a nepomáhať si ich radami a múdrosťou, ktorú dôvtipne skryli do obradov, zvykov a magických úkonov?
Toto je dôvod, prečo som uskutočnila stretnutie s deťmi pod názvom „Uš idu sviotki“
Oživila som tradície ukážkou adventného putovania Svätej rodiny hľadajúcej prístrešie (spolupráca s deťmi FS Bukovinka), ukážkou adventného putovania Svätej rodiny hľadajúcej prístrešie (spolupráca s deťmi FS Bukovinka), ukážkou vianočného stolovania pri stromčeku v minulosti a dnes, spevu ľudových kolied z Turzovky a jej okolia, prednesu verbálnych vianočných vinšovačiek atď.
K spolupráci som pozvala Mgr. Janku Maďariovú a deti FS Bukovinka z Turzovky . Patrí im veľká vďaka za nácvik ukážok ako i zabezpečenie rekvizít, ktoré umocnili atmosféru stretnutia. Ďakujem!"

V Žiline 30.11.2021 Helena Zahradníková