POZVANKA PR

Národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov - PALÁRIKOVA RAKOVÁ v rámci súťažnej časti privíta 4 ochotnícke divadelné súbory: DS Staškovan, DS NA SKOK, Medzibrodské kočovné divadlo a DS J. Palárika. A kto bude v aktuálnom ročníku hodnotiť divadelné predstavenia?

Viktor Kollár (predseda poroty) - divadelný režisér Bratislava

kolar

V rokoch 1997 až 2002  absolvoval štúdium réžie a dramaturgie na Vysokej Škole Múzických Umení v Bratislave. V roku 2003  sa vo Varšave zúčastnil zahraničnej stáže pod vedením režiséra Krzysztofa Zanussiho.  V rokoch 2003 až 2008  pôsobil ako pedagóg hereckej tvorby na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, od roku 2004 ako interný režiséro Divadla Jána Palárika v Trnave, kde strávil krásnych  pätnásť rokov života. Od januára 2022 pôsobí ako umelecký šéf a režisér v Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi. 

Andrea Janušková (členka) - teatrologička, Stupava

januskova

Absolventka súkromného Konzervatória Dezidera Kardoša, Topolčany a Vysokej školy múzických umení Bratislava(odbor Divadelná veda). V období 2000 - 2002 pôsobila ako učiteľka literárno dramatického odboru na ZUŠ v Bánovciach nad Bebravou, v roku 2003 zastávala pozíciu scenáristky rozprávkovej spevohry Šušlavá ježibaba, ktorú uviedlo Tanečné divadlo Style. V rokoch 2003 - 2009 bola súčasťou speváckeho zboru Umeleckého súboru Lúčnica a od roku 2006 až po súčasnosť zastáva pozíciu tajomníčky Divadla Aréna. Stvárnila postavu Hotelového poslíčka v inscenácii M. Durasovej s názvom India Song v réžii Hansa Hollmana v Divadle Aréna(2003), pravidelne účinkovala v Súdnej sieni a hrala v Rodinných prípadoch a od roku 2015 až po súčasnosť pôsobí i ako dramaturgička, scenáristka, pedagogička spevu a moderátorka DFS Stupavjánek. Zároveň sa i pravidelne od roku 2019 zúčastňuje ako členka poroty ochotníckych divadelných súborov na Festivale Aničky Jurkovičovej v Novom meste nad Váhom. 

Tibor Kubička (člen) - divadelný režisér a dramaturg, Martin

TK foto web 1

Riaditeľ Slovenského komorného divadla Martin, absolvent divadelnej réžie a dramaturgie na VŠMU v Bratislave. V rokoch 2004 až 2009 pôsobil v Slovenskej televízii, v rokoch 2009 – 2012 bol pedagógom hereckej tvorby na Súkromnom hudobno-dramatickom konzervatóriu v Martine. Spolupracoval so Spišským divadlom Spišská Nová Ves, Divadlom Jána Palárika v Trnave, Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. V oblasti neprofesionálneho divadla dlhoročne spolupracuje so súbormi ako režisér inscenácií, s organizátormi prehliadok ako porotca, metodik, či moderátor, venuje sa aj divadelnej tvorbe pre deti, sám začínal ako 10-ročný herec v Detskom divadelnom súbore KAMARÁT v Martine.

Martin Timko (člen) - divadelný historik a dramaturg, Stupava

IMG20230403170247

Divadelný kritik, historik, teatrológ, dramaturg a pedagóg. Vyštudoval divadelnú vedu na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Dramaturgicky spolupracoval s divadlami v Prešove, Trnave a Spišskej Novej Vsi. V súčasnosti pracuje ako dramaturg v Redakcii dramatickej tvorby RTVS a je pedagógom na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Venuje sa osobnostiam staršej slovenskej dramatiky, histórii činoherného divadla na Slovensku a významným slovenským divadelníkom. Je autorom monografie Kráľ aj služobník divadla Andrej Bagar, umelec a človek (2017) a spoluautorom publikácií Dejiny slovenskej drámy 20. storočia (2011) a Ferdinand Hoffmann – kritik, dramaturg, režisér... (2015). Podieľal sa na napísaní kapitol v Dejinách slovenského divadla I. II. (2018, 2020) a štúdie v publikácii Zlaté 60. (roky) v Slovenskom národnom divadle (2019). Bol editorom Súborného diela I. a II. divadelného kritika Stanislava Vrbku (2011, 2013) a súborného dramatického diela Jána Palárika Palárik žije (2017), kam prispel aj autorsky.

Branislav Matuščin (člen) - herec a pedagóg, Nitra

matiscin

Angažmán v DAB v Nitre: 2002 – 2003, 2007 – spolupráca trvá

Po úspešnom ukončení štúdia herectva na VŠMU v roku 1996 nastúpil ako herec do Divadla Slovenského národného povstania v Martine, kde strávil šesť sezón a stvárnil takmer dvadsiatku postáv. V roku 2002 prijal angažmán do umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde s malou prestávkou pôsobí doteraz a naštudoval už viac ako 40 dramatických postáv. Jednou z jeho prvých na doskách nitrianskeho divadla bol Knieža Zvjozdič vo veršovanej hre Maškaráda (2002) ruského klasika M. J. Lermontova, predstavil sa aj ako Raphael Coughlan v hre Portia Coughlanová (2007), ako Šašo v Shakespearovej tragédii Kráľ Lear (2009) či ako Gubernátor v dramatizácii Gogoľovho románu Mŕtve duše (2010). V posledných sezónach má na repertoári viacero divácky mimoriadne obľúbených komických postáv, napr. Pierre Garaud vo francúzskej komédii Meno (2019), Plukovník Cathcart v adaptácii kultového románu Hlava XXII.(2019), Johan v klasickej slovenskej veselohre Drotár (2019)Mních Tuck v rozprávke Robin Hood (2020) či pán Šuster v známej českej komédii Vlastníci (2020).

Hosťoval v mnohých ďalších slovenských divadlách – v Mestskom divadle Žilina, na Novej scéne, v Slovenskom národnom divadle, v Divadle Pôtoň, v Divadle Aréna a v Divadle Astorka. Portfólio jeho divadelných aktivít je široké. Okrem aktívnej hereckej tvorivej práce sa venuje aj divadelnej réžii a dramatickej tvorbe pre deti. Režijne či autorsky pripravil viac ako dvadsať titulov v mnohých slovenských divadlách. Ako divadelný režisér doteraz pravidelne spolupracoval najmä s Mestským divadlom Žilina a Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Branislav Matuščin sa dlhodobo venuje aj pedagogickej činnosti. Na nitrianskom súkromnom konzervatóriu je jedným z pedagógov Hudobno-dramatického odboru. Vyučuje herectvo, dejiny a literatúru, interpretáciu a v rámci praxe pravidelne pripravuje so študentami divadelné inscenácie. Pravidelne spolupracuje aj s televíziou a filmom. Diváci ho mohli vidieť napríklad v seriáloch Mesto tieňov, Panelák, Ordinácia v ružovej záhrade, Búrlivé víno, Dr. Ludsky či Taký je život a vo filmoch Mučivé tajomstvo, Zuzka Turanová a Malé oslavy.