KKP 2021 page 0001Detský folklórny festival „Kujem, Kujem podkovičku“ mal otvárať tohtoročnú sezónu detského folklóru na Kysuciach 27.mája 2021 v Mestskom kultúrno-športovom stredisku v Kysuckom Novom Meste.

Nakoľko momentálna situácia neumožňuje organizovať vystúpenie detí, podujatie sa presúva na ďalší rok.

Podpora detského folklórneho festivalu však naďalej trvá a my veríme, že po popandemickom období bude i naďalej pokračovať. Našim zámerom je vrátiť ho z regionálnej úrovne na celoslovenskú, tak ako to bolo v minulom období, a zaradiť sa i medzi festivaly s medzinárodnou účasťou.
Zakladateľkou a iniciátorkou folklórneho festivalu detí bola Darinka Hnidková zo Staškova.

„V tom čase, sme v rámci činnosti osvetového, dnes kysuckého kultúrneho strediska, pravidelne organizovali Goralské slávnosti na Skalitom. Ich súčasťou boli vystúpenia detí v rôznych kategóriách a mne bolo nesmierne ľúto, že nemali možnosť prezentovať svoje nadanie ale i nadšenie mimo týchto slávností.“ A ako hovorí, položila si jednoduchú otázku: „A prečo nie?“ Podujatie nieslo názov Plody najkrajšie a už po prvom usporiadaní našlo odozvu u ľudí.

V roku 2007 sa názov podujatia zmenil na „Kujem, kujem podkovičku“, a na nejaký čas sa presunul do Ochodnice.

Kysucké Nové Mesto sa stalo jeho „stálym domovom“ v roku 2012, najskôr v priestoroch mestského kultúrneho domu, neskôr na námestí mesta. Festival, už pod novým názvom Kujem, kujem podkovičku, sa Kysuckému kultúrnemu stredisku v Čadci, organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, podarilo doposiaľ uskutočniť dvanásťkrát. Samotný počet ročníkov poukazuje na to, že to bolo zmysluplná myšlienka, ktorá si získala svojich priaznivcov všetkých vekových kategórií. Každoročná slávnosť detských folklórnych zoskupení je príležitosťou pre takmer 250 detí, ktoré vystúpia so svojim folklórnym predstavením, stretnú sa s priateľmi i konkurentmi z iných detských folklórnych zoskupení a zároveň majú i možnosť spoznať ľudové remeslo, prostredníctvom tvorivých dielní kysuckých remeselníkov.“
Je známe, že región Kysuce je plný folklóru a tradícií a už len fakt, že tu aktívne pôsobí 17 detských folklórnych zoskupení a súborov vypovedá o tom, že mu je potrebné venovať dostatočný priestor a záujem. A i keď nepriaznivá situácia narušila kolobeh pravidelných nácvikov a stretnutí mladých folkloristov, veríme že sa ich činnosť časom opätovne obnoví a vystúpenia s témami ľudových tradícií opäť zaznejú na námestí.

A tak si aspoň spoločne pripomeňte atmosféru ročníkov festivalu predchádzajúcich rokov z nášho archívu:

Kujem, kujem podkovičku 2016 - DĽH Repáňovci  (22.6.2016)  Detský festival začal krásnym vystúpením Repáňovskej muziky z Terchovej, ktorá prijala pozvanie a účinkovala na tomto podujatí ako hosť:

Kujem, kujem podkovičku 2019  -  DFS Kalužiar  - hosť festivalu z Martina Spestrením programu bol hosť festivalu Detský a mládežnícky folklórny súbor Kalužiar z Martina:

Kujem, kujem podkovičku 2016  -  DFS Studnička zo Zákopčia:

Kujem, kujem podkovičku 2016  -  DFS Slniečko zo starej Bystrice

Kujem, kujem podkovičku 2016  -  DFS Nezábudka z Rudiny

Kujem, kujem podkovičku 2016 – DFS Nábrežníček

 Kujem, kujem podkovičku 2016 – DFS Makovníček

Kujem, kujem podkovičku 2016 – DFS Lodňanček

Kujem, kujem podkovičku 2016 – DFS Bukovinka

Kujem, kujem podkovičku 2016 – DFS Kýčerka

Kujem, kujem podkovičku 2016 – Vajčovská muzička a Vajčovky:

Kujem, kujem podkovičku 2015 – DFS NÁBREŽNÍČEK