Výtvarné spektrum 2024 odovzdávanie ocenení 2

V stredu 3. 4. 2024 sa v Dome kultúry stretli neprofesionálni výtvarníci na regionálnom kole celoštátnej postupovej súťaže a výstavy neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2024. Tento rok sa ho zúčastnilo 29 autorov, ktorí do súťaže prihlásili 89 výtvarných diel. Na výstavu porota vybrala 51 výtvarných diel, z toho 14 diel od 8 autorov postúpilo do krajského kola. Udelených bolo 5 cien a 3 čestné uznania. Porota pracovala v zložení: predseda akad. maliar Pavol Muška z Kysuckého Nového Mesta, členovia: Mgr. art. Kristína Vacek z Martina a akad. maliar Stanislav Lajda zo Žiliny.

Výtvarníci na začiatku podujatia absolvovali vzdelávací seminár „Súčasné podoby portrétu a krajiny vo vizuálnom umení“. Lektorkou bola Mgr. art. Kristína Vacek z Martina.
Po vzdelávacom seminári sa konal rozborový seminár s porotcami súťaže. Každý prítomný výtvarník dostal spätnú väzbu na svoje vystavené výtvarné diela, ale aj na tie, ktoré na výstavu neboli porotou odporúčané. Mohol sa tak dozvedieť, čo zaujalo porotu na jeho diele, čo sa im páčilo, ale aj to, čo by mohol vylepšiť. Na základe toho získal rady, ktoré boli cielené, aby mu pomohli v jeho ďalšej tvorbe.


O 17.00 hod. sa konala slávnostná vernisáž výstavy a odovzdávanie ocenení. Prítomným sa prihovorila riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Kajanková, predseda poroty Pavol Muška z Kysuckého Nového Mesta a člen poroty Stanislav Lajda. Ku slávnostnému charakteru vernisáže prispeli hudobníci kvarteta Kysuckého komorného orchestra. Vernisáž a udeľovanie ocenení moderovala Katarína Borisová. Výstavu regionálneho kola súťaže si budete môcť pozrieť vo foyer Domu kultúry v Čadci do 14. 4. 2024.

Ocenenia získali:
Autori vo veku od 15 do 25 rokov, kategória A: maľba
Cena: Cyril Vihonský z Čadce (Ľudia nič nechápu, Pohľad)
Autori vo veku nad 25 rokov, kategória A: maľba
Cena bez poradia: Katarína Koperová zo Skalitého (Rodina, Vo víre, Anjel), Elena Varšaviková zo Svrčinovca (Súčasná minulosť VII), Dušan Chilý z Dunajova (Krajina vo Vojvodine),
Čestné uznanie: Anna Jendrišáková z Čadce (Barónka),
Autori vo veku nad 25 rokov, kategória C: priestorová tvorba
Cena: Edita Sabelová zo Staškova (Mravenisko)
Bez rozlíšenia veku, kategória D: insitná tvorba
Čestné uznanie: Gabriela Pastorková z Čadce (Say Cheese, Žena od rieky 1968), Milan Pavlík z Čadce (Zjazd svetlonosov, Jožko Kľúčik na kľúčik, Na polnočnú)

Na výstave vystavujú svoje diela:
Alica Romanová z Čadce, Anna Jendrišáková z Čadce, Anna Vršková zo Svrčinovca, Barbora Kováčová z Čadce, Cyril Vihonský, z Čadce, Dušan Chilý z Dunajova, Edita Sabelová zo Staškova, Elena Varšaviková zo Svrčinovca, Filip Majerčík z Turzovky, Gabriela Pastorková z Čadce, Helena Heděncová z Turzovky, Iveta Buková Štětinová z Oščadnice, Jarmila Teichgrabová z Čadce, Juliana Belková zo Staškova, Katarína Koperová zo Skalitého, Marcela Romanová z Čadce, Marián Kandrík z KNM, Martina Mokryšová z Turzovky, Michal Findra z Vysokej nad Kysucou, Milan Pavlík z Čadce, Nikola Birtusová z Čierneho, Pavol Matejčík z Kysuckého Lieskovca, Peter Trúchly z Oščadnice, Stanislav Luhový z KNM, Stanislava Piteková z Klubiny, Tatiana Tomašcová z Čadce, Veronika Šugarová z KNM, William Jaroš z Čadce, Zdenko Fojtík z KNM.

Všetkých oceneným gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.
Vyhlasovateľom, hlavným partnerom a odborným garantom podujatia je Národné osvetové centrum, organizátorom je Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Mestom Čadca a Domom kultúry v Čadci.

Ľubica Ligocká, KKS v Čadci

Foto: Jaroslav Cabadaj