56. Palárikova Raková 1. miesto Divadlo RosArt

Palárikova Raková, tematická súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby, úspešne ukončila svoj 56. ročník. Od pondelka 22. apríla do piatka 26. apríla ponúkla svojim návštevníkom 6 súťažných divadelných inscenácií, 22 pohostinných divadelných predstavení, 7 výstav, 5 tvorivých dielní, 6 rozborových seminárov. Súčasťou boli tiež podujatia zamerané na výtvarné umenie, umelecké slovo, fotografiu a film.


Na tohtoročnú Palárikovu Rakovú sa podľa vyjadrení predsedu výberovej poroty Petra Kováča prihlásilo 17 divadelných súborov. „Medzi inými už veľakrát osvedčené súbory, ale i súbory, ktoré sú tu nováčikmi a často pracujú len krátko. To bola veľmi pozitívna črta tohtoročného výberového kola, ktorá svedčí okrem iného aj o skutočnosti, že Palárikova Raková má medzi ochotníckymi súbormi vysokú prestíž.“  Do súťažnej časti postúpili: Divadelný súbor DAXNER: „MATERSKÉ ZNAMIENKO“, Divadelný súbor POTULNÉ DIVIDLO J+T: „TEMER KOMPLETNÁ SLOVENSKÁ DIVADELNÁ KLASIKA ZA CCA 60 MINÚT“, Divadelný súbor STAŠKOVAN: „NA LAMPÁRNI“, Divadlo ROSART: „CANDYCRUSH.SK“, Divadelný súbor TRETIACI: „ZEM“, Divadelný súbor JÁNA CHALUPKU MESTA BREZNO: „VŠETKO NAOPAK“. „Mali sme možnosť vidieť mnohé zaujímavé, objavné a divadelne podnetné inscenácie, ktoré často vynikali vysokou úrovňou štylizácie, dobrými hereckými výkonmi a napodiv ústupom tradičného „ochotníckeho“ popisného realizmu,“ zhodnotil Kováč.
Centrom divadelného umenia sa okrem mesta Čadca a obce Raková stali mestá Krásno nad Kysucou, Turzovka, Kysucké Nové Mesto a obce Makov, Klokočov, Čierne, Skalité, Zborov nad Bystricou. „Každý ročník Palárikovej Rakovej je obrazom nás všetkých. Nášho úsilia, snahy, podpory a spolupráce. A tá bola opäť v jej aktuálnom ročníku výnimočná,“ uviedla riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Kajanková. Podľa jej slov je prehliadka ochotníckeho divadla nielen oslavou umenia a tvorivosti, ale tiež uctenie si tradícií a vytváranie nových príležitostí. „ Bavili sme, vzdelávali a tvorili. A možno i inšpirovali a dodali odvahu všetkým, ktorí chcú šíriť svoj talent a pohľad na umenie,“ dodala Kajanková.
Počas piatich dní navštívilo prehliadku vyše 9 tisíc divákov všetkých vekových kategórií a okrem divadelných sál sa hralo i v priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci, Kysuckej galérii v Oščadnici a na pešej zóne Palárikovej ulice v Čadci. Podujatie poskytlo priestor nielen na prezentáciu divadla, ale tiež konfrontáciu a spätnú väzbu či už prostredníctvom odborných seminárov, alebo osobných stretnutí. Novinkou boli tvorivé vzdelávacie dielne pre deti materských škôl a žiakov základných škôl, divadelný workshop pre neprofesionálnych hercov, ale i prednes poézie a prózy víťazov regionálneho kola 70. ročníka Hviezdoslavov Kubín a premietanie ocenených filmov detských a mládežníckych autorov celoštátnej amatérskej filmovej tvorby. „Pretože umenie je o rozmanitosti a Palárikova Raková vždy bola a bude umením,“ skonštatovala riaditeľka na margo programovej koncepcie 56. ročníka.
Záštitu nad súťažnou prehliadkou prevzala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Garantom 56. Palárikovej Rakovej bol Peter Kubička – dramaturg, režisér a riaditeľ Slovenského komorného divadla v Martine. Súťažnú časť, v ktorej sa predstavili ochotnícke divadelné súbory z Martina, Ružomberka, Brezna, Tisovca, Medzibrodu a Staškova, hodnotila odborná porota zložená z radov odborníkov v oblasti réžie – Viktor Kollár, teatrológie – Andrea Janušková, dramaturgie - Tibor Kubička, divadelnej histórie – Martin Timko, scénografie a kostýmového výtvarníctva – Jozef Ciller.
Predseda poroty Viktor Kollár uviedol „Čo je však dôležité povedať - ochotnícke divadlo žije. Je plné odhodlaných a nadšených ľudí, ktorí sa mu venujú na úkor svojho voľného času, pre čistú radosť z tvorby a z hrania. Z tohto hľadiska je význam Palárikovej Rakovej obrovský. 56. Palárikova Raková priniesla nádej do budúcnosti slovenského ochotníckeho divadla. Všetky spomínané predstavenia spájala ambicióznosť, originalita a odvaha tvorcov vypovedať o stave súčasného sveta prostredníctvom divadla. Za to im patrí obrovská vďaka.“
Možnosť vyjadriť svoj názor mala i porota mladého diváka zložená zo študentov Gymnázia J. M. Hurbana v Čadci: Michaela Najdeková, Barbora Marjaková, Veronika Maslíková, Vanesa Čísecká a Jakub Hulák pod odborným vedením Kataríny Šulganovej. Na návrh poroty mladého diváka bolo udelené jedno z ocenení, Cena Kysuckej kultúrnej nadácie Bratislava.
Katarína Šulganová sa vyjadrila: „Porota mladých má a plní v rámci prehliadky významnú úlohu, stala sa trvalou súčasťou Palárikovej Rakovej, odráža vnímanie a prijímanie divadla a umenia mladými divákmi, čo je pre ich osobnostný rozvoj, ako aj pre prehliadku i divadlo samotné veľmi dôležité.“
Prehliadka sa v ostatných rokoch snaží otvoriť čo najviac verejnosti a ponúkla program aj v exteriéri pod holým nebom, ktorý bol publiku dostupný zdarma. „V utorok v rámci slávnostného otvorenia v meste Čadca prebiehal trojhodinový kultúrno – hudobný program na pešej zóne Palárikovej ulice, v rámci ktorého sme si prostredníctvom hovoreného slova a prózy zaspomínali nielen na významné osobnosti spájajúce s Palárikovou Rakovou a divadlom, ale tiež sme mali možnosť započúvať sa do skladieb pesničkára Pohorelca a G.F.P. či stať sa súčasťou Show drsňošov v podaní Kaukliarov,“ dodala Kajanková. Verejnosti sa na pešej zóne predstavil tiež recitačný kolektív TURZODRAMA pod vedením Evy Dodekovej z Turzovky, ktorý krátkym divadelným pásmom priblížil život Jána Palárika.
Pravidelným hosťom Palárikovej Rakovej býva víťaz divadelného festivalu DIDA PIVNICA 2023 zo Srbska a jej minuloročný víťaz. V aktuálnom ročníku sa predstavilo Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice s inscenáciou SEDEM HRIECHOV a Divadelný súbor NA SKOK s inscenáciou TRI ŚESTRI.
Ukončenie 56. Palárikovej Rakovej patrilo slávnostnému vyhláseniu výsledkov a divadelnému predstaveniu „DEŇ RADOSTI“ v podaní Štúdia L+S Bratislava.


Výsledková listina 56. ročníka Palárikovej Rakovej, národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby 22. – 26. apríl 2024

Odborná porota v zložení: Viktor Kollár – predseda, Andrea Janušková, Tibor Kubička, Martin Timko, Jozef Ciller udelila:

KOLEKTÍVNE CENY:

l. miesto – diplom, zlatú medailu Jána Palárika a finančnú cenu obce Raková získalo DIVADLO RosArt za inscenáciu hry Zuzany Ferencovej a Antona Medowitza: CANDYCRUSH.SK

2. miesto – diplom, striebornú medailu Jána Palárika a finančnú cenu mesta Čadca získal DIVADELNÝ SÚBOR TRETIACI za inscenáciu hry Vladimíra Hurbana Vladimírova: ZEM
3. miesto – diplom, bronzovú medailu Jána Palárika a finančnú cenu Žilinského samosprávneho kraja získalo POTULNÉ DIVIDLO J+T za inscenáciu hry podľa Tomáša Pohorelca v spolupráci s Jurajom Haviarom: TEMER KOMPLETNÁ SLOVENSKÁ DIVADELNÁ KLASIKA ZA CCA 60 MINÚT

INDIVIDUÁLNE CENY:

 Diplom, striebornú medailu Jána Palárika a CENU MARTINA KOLESÁRA získal DIVADELNÝ SÚBOR STAŠKOVAN za originálne autorsko-režijné spracovanie inscenácie NA LAMPÁRNI (cenu udeľuje primátor mesta Čadca).

 Diplom, striebornú medailu Jána Palárika za mužský herecký výkon získal Štefan Kašák za stvárnenie postavy Leča v inscenácii CANDYCRUSH.SK v podaní DIVADLA RosArt (cenu udeľuje starosta obce Raková).

 Diplom, striebornú medailu Jána Palárika získal DIVADELNÝ SÚBOR JANA CHALUPKU MESTA BREZNO za inovatívny prístup v interpretácii slovenskej klasiky v inscenácii VŠETKO NAOPAK (cenu udeľuje riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci).

ČESTNÉ UZNANIE na návrh odbornej poroty:

 za mužský herecký výkon získal Karol Hruška za stvárnenie postavy otca nevesty v inscenácii MATERSKÉ ZNAMIENKO v podaní DIVADELNÉHO SÚBORU DAXNER

CENU KYSUCKEJ KULTÚRNEJ NADÁCIE BRATISLAVA na návrh poroty mladého diváka získal DIVADELNÝ SÚBOR TRETIACI za inscenáciu hry Vladimíra Hurbana Vladimírova: ZEM

OCENENIE PREDSEDNÍČKY ŽSK ZA TVORIVÝ PRÍNOS SLOVENSKÉMU OCHOTNÍCKEMU DIVADLU:
Diplom, zlatú medailu Jána Palárika a vecný dar získal IVAN GAJDIČIAR z Turzovky.

Ocenenie za tvorivý prínos slovenskému ochotníckemu divadlu bol v rámci 56. ročníka udelený Ivanovi Gajdičiarovi st., ochotníckemu hercovi, režisérovi, moderátorovi a recitátorovi, ktorý počas svojej hereckej činnosti stvárnil 35 postáv a odohral 520 divadelných predstavení. Jeho meno je spojené tiež s publicistickou činnosťou o ochotníckom divadle, autorskou činnosťou v oblasti bábkového divadla, súborov malých javiskových foriem, poézie, rozhlasu a tvorby scenárov vzdelávacích programov.

Bilancia: počet návštevníkov vyše 9 tisíc, zapojili sa 4 mestá: Čadca, Kysucké Nové Mesto, Turzovka, Krásno nad Kysucou a 7 obcí: Raková, Klokočov, Vysoká nad Kysucou, Makov, Čierne, Skalité, Zborov nad Bystricou, . Organizátori: Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, mesto Čadca, obec Raková a 51 partnerov. Z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Reklamný partner: Nadácia SPP, mediálni partneri: týždenník Kysuce, MY Kysucké noviny, MojeKysuce.sk, KTV, TAVES, TASR.
Zapojené školy: 7 MŠ, 24 ZŠ, 7 SŠ a 4 Gymnázia regiónu Kysúc a Stredná odborná škola dopravná Žilina.

FOTO: Michal Lašut

 

56. Palárikova Raková 2. miesto DS Tretiaci cena Kysuckej kultúrnej nadácie Bratislava

56. Palárikova Raková DS Staškovan cena Martina Kolesara