IMG 6558

Na 56. Palárikovej Rakovej sa nám predstaví  minuloročný víťaz  v pohostinnom predstavení, ktoré sa odohrá na otvorení v utorok 23. apríla 2024 o 18:00 hod. v Dome kultúry Čadca. Vstupenky v predaji od 3. apríla, v pokladni Domu kultúry Čadca. Vstupné 5,- €.
Divadelný súbor NA SKOK
Názov inscenácie: Tri śestri
Autor: Na motívy A.P. Čechova Réžia: Martin Bašista
Úprava, dramatizácia, scéna, kostýmy, výroba, hudba: Martin Bašista


Tri sestry. Oľga, Máša a Irina. Najstaršia zo sestier je učiteľkou. Prostredná je vydatá za učiteľa a najmladšia túži dospieť a byť pracovitá. Neustále snívajú len o tom, kedy spolu odídu za lepším životom do Ameriky. Vždy si však nájdu výhovorku, prečo odchod odložiť. Dookola sa ,,krútia“ v tom istom trápení, ktoré občas vystrieda radosť i smiech. Táto komorná inscenácia zachytáva človeka zaseknutého v čase a priestore, neschopného spraviť krok vpred. Zároveň otvára otázku bezmocnosti člověka v prúde neúprosného času Inšpirovali sme sa Čechovovou klasikou, ktorá túto tému rozvíja. Dej inscenácie sme vsadili do dedinského prostredia v čase vysťahovalectva.
Tradícia ochotníckeho divadla v Raslaviciach siaha až do obdobia pred prvou svetovou vojnou, kedy v dedine pôsobili vzdelaní farári, rabíni a kantori, ktorí usporadúvali rôzne náboženské , kultúrne i spoločenské programy. Obľúbené boli divadelné predstavenia. Ochotníckymi hercami v medzivojnovom období boli nadaní Raslavičania bez ohľadu na vierovyznanie. Pre nedostatok angažovaných ľudí a silnú jazykovú bariéru pôsobili v obci v rôznych obdobiach iné partie. Najdlhšie pôsobiace zoskupenie AD99 zaniklo v roku 2006. Po dlhšej odmlke vzniklo v septembri 2019 Divadelný súbor NA SKOK, ktorý bude v tejto dlhodobej tradícií pokračovať. Skupina mladých nadšencov fungovala a tvorila rôzne príležitostné programy už dva roky pred založením divadla. V roku 2021 oslávili sto rokov od prvej zmienky o divadelnom predstavení prvým ročníkom divadelného festivalu NA SKOK-FEST. Zakladateľom a umeleckým vedúcim súboru je Martin Bašista.

IMG 6899

IMG 7065

IMG 7075