V dňoch 12. – 13. novembra 2016 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne konala celoštátna súťaž hudobného folklóru dospelých STRETNUTIE S PIESŇOU, ktorú zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Dolný Kubín a Mestským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne. Vyhlasovateľom celoštátnej súťaže bolo Národné osvetové centrum. Podujatie bolo realizované z verejných zdrojov poskytnutým fondom na podporu umenia.

h kovovci nov bystrica zlat psmo

Súťažilo sa v štyroch kategóriách – spevácke skupiny, ľudové hudby, sólisti inštrumentalisti a sólisti speváci. Súťažiacich hodnotila odborná porota v zložení: prof. Oskár Elschek, Milan Rendoš, Igor Danihel, Alžbeta Lukáčová a Andrea Jágerová.

Divákom sa predstavilo viac ako dvesto účinkujúcich z celého Slovenska. Aj naše Kysuce mali na tomto krásnom podujatí svojich zástupcov - Ľudová hudba Kováčovci z Novej Bystrice získala vo svojej kategórii zlaté pásmo, Dievčenská spevácka skupina Vajčovky z Kysuckého Nového Mesta a speváčka Valéria Janešíková z Dlhej nad Kysucou získali strieborné pásma.

Úspech našich folkloristov na celoštátnej súťaži je dôkazom toho, že spev, ľudová hudba a folklórne tradície majú na Kysuciach pevné korene.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci im srdečne blahoželá a praje im veľa šťastia aj v iných súťažiach a hlavne nech i naďalej svojím spevom a hudbou prinášajú ľuďom potešenie a dobrú náladu.

Mgr. Iveta Štětinová

manažér pre folklór a ľudové remeslo

KKS v Čadci

dssk vajovky z knm strieborn psmo

valika janekov dlh nad kysucou strieborn psmo