Počas prvého februárového víkendu sa v susednom Poľsku v obci Rajcza uskutočnil
24. ročník medzinárodného kultúrno-športového podujatia Rajd Chłopski. Na príprave podujatia sa podieľali aj zástupcovia Slovenskej republiky- Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a kysucké obce Skalité a Oščadnica. Patronát nad podujatím za slovenskú stranu prevzal Ing. Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja.

Oficiálny program sa začal v sobotu 6. februára o 9.00 hod, kedy sa stretli predstavitelia
4 európskych krajín: SR, Poľsko, Česko a Taliansko, aby spolu so svojimi reprezentantmi oficiálne otvorili aktuálny ročník podujatia- spolu 32 skupín umelcov, športovcov, nadšencov.
Kultúrny program zahájila Ľudová hudba Muzička spod Grúňa z obce Vysoká nad Kysucou. V ich repertoári prevláda Vadičovská muzika, ktorá je doplňaná piesňami z rôznych kútov Slovenska, blízkej Moravy a ľudových piesni typu valčík či polka. Ľudovú hudbu založili na prelome rokov 2006 - 2007 Ján Ošípaník st. a Jozef Jankech. Spolu s nimi hrajú Ján Ošípaník ml., Alžbeta Ošípaníková, Gabriel Jankech a z času na čas i Anton Jankech. Pre publikum Rajdu Chlopski si ĽH Muzička spod Grúňa pripravila štyri hudobné pásma, za ktoré zožali búrlivý potlesk.
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ďakuje poľským partnerom za to, že sa aj v tomto roku mohlo podieľať na organizovaní tohto výnimočného medzinárodného kultúrno-športového podujatia a už teraz sa tešíme na budúci- jubilejný- 25. ročník Rajdu Chłopského v Rajczi.

Mgr. Martin Matejčik
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci

rajcza_2016-_oficilna_as.jpegrajcza_2016-_oficilna_as_2.jpeg

rajcza_2016.jpeg

rajcza_2016-_nvtevnci_podujatia.jpegrajcza_2016-_portovci.jpeg