Dňa 26. augusta 2017 sa v hraničnej oblasti 3 krajín: Slovenska, Česka a Poľska konal tradičný GORALFEST – festival tradičnej goralskej kultúry, ktorého spoluorganizátorom okrem iných, bolo aj Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie bolo spolufinancované Žilinským samosprávnym krajom. Podujatie svojou účasťou podporili starostovia spriatelených obcí a predseda ŽSK Juraj Blanár.

ĽH Capkovci zo Skalitého

Sobotný program začal o desiatej hodine spoločnou svätou omšou troch národov za účasti biskupov, kňazov a veriacich zo Slovenska, Česka a Poľska.
Po omši nasledoval kultúrny program, v ktorom vystúpili mnohí naši, ale aj zahraniční umelci. Návštevníkom Trojmedzia sa predstavili: Ľudová hudba Capkovci zo Skalitého, Ľudová hudba Rovňanovci zo Skalitého, Folklórna skupina Ozvena z Čierneho, zahraničný hosťujúci súbor – Zespół Regionálny Koniaków z Poľska, Detský folklórny súbor JATELINKA - Jaworzynka z Poľska. V programe účinkovali aj sólistky Zuzana Zuzčáková Gacíková z Krásna nad Kysucou, ktorá bola aj moderátorkou podujatia, Vlasta Mudríková zo Skalitého a Patrycja Malinowska z Poľska.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým organizátorom, účinkujúcim a návštevníkom IX. ročníka GORALFESTU, ktorí spoločne s nami strávili tento deň v príjemnej a priateľskej atmosfére.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci