IMG 6025Mária Drobilová sa narodila 9. septembra 1943 v Starom Tekove. Tu navštevovala aj základnú školu. Po jej ukončení odišla študovať na Pedagogickú školu do Nitry. Neskôr sa vydala, a odišla pracovať na Kysuce. Maľovaniu sa zažala venovať až v dôchodkovom veku. Postupne sa začlenila do Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov pri KKS v Čadci, čo považuje za veľký prínos pre svoju tvorbu najmä z pohľadu usmerňovania a rád od profesionálnych výtvarníkov.

K svojim úspechom v tejto oblasti zaraduje aj prvú autorskú výstavu v roku 2006 v priestoroch Domu kultúry vo svojom rodisku v Starom Tekove. Druhu autorskú výstavu usporiadalo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci v roku 2008 v priestoroch Kysuckého múzea v Čadci.  Inšpiráciu autorka čerpá u detí s ktorými cely život pracovala, ale aj v rozmanitých tvárach ostatných ľudí. Rada kreslí, maľuje portréty, pretože sa v nich odráža vnútorná sila človeka, čistota duše, radosť, ale aj nepokoj a ľudské trápenie. Žije v Čadci.

 

https://www.kulturnekysuce.sk/rozhovory-s-umelcami/1190-maria-drobilova

https://www.kulturnekysuce.sk/vytvarnictvo-foto-film/1993-vernisaz-jubilejnej-autorskej-vystavy-marie-drobilovej-portrety

https://www.kulturnekysuce.sk/vytvarnictvo-foto-film/2197-jarne-snenie

https://www.kulturnekysuce.sk/vytvarnictvo-foto-film/2155-zima-na-palete-4

https://www.kulturnekysuce.sk/vytvarnictvo-foto-film/1835-fotogaleria-vystavy-zima-na-palete

https://www.kulturnekysuce.sk/vytvarnictvo-foto-film/1830-zima-na-palete