Denne stretávame rôznych ľudí - usmiatych, milých, zamračených, smutných či vážnych. Môžete si byť ale istý, že ak stretnete pani Elenku Kubinovú z Čadce, tak bude usmiata, prívetivá a milá. Výnimočná Kysučanka, ktorá sa venuje mnohým aktivitám, často na jarmoky či trhy vyráža so svojou susedkou a kamarátkou Annou Chrastinovou, tiež remeselníčkou. V našom cykle rozhovorov nemôže chýbať ani rozhovor s pani Elenkou.

 kubinov_elena.jpg

Venujete sa mnohým remeslám, výrobe voskových ozdôb, včelárstvu, pečeniu oblátok, frivolitkovaniu či háčkovaniu... Ako ste sa k týmto činnostiam dostali?
Včeláriť som začala pred 35 rokmi, keď mi zomrel manžel. No a keďže od včeličiek mám vosk, tak som začala vyrábať voskové sviečky a ozdoby z vosku. Neskôr som sa dostala k háčkovaniu a frivolitkovaniu, často pracujem aj s technikou sieťkovania.
Vo vašej rodine je tradíciou piecť oblátky. Ako prebieha ich výroba?
Cesto na oblátky si deň vopred pripravím. Zmiešam všetky suroviny, teda mlieko s múkou, vajíčkom, škoricou, vanilkovým cukrom, maslom a aj medom. Na pečenie mám špeciálnu formu na oblátky, ktorá je výborným a neodmysliteľným pomocníkom pri výrobe oblátok.
A čo frivolitkovanie? Je zdĺhavé a namáhavé?
Frivolitkovať som začala po absolvovaní kurzu v Žiline pred 15 rokmi. Táto práca sa mi veľmi páči. No a či je zdĺhavé? Ja frivolitkujem hoc aj vo vlaku, keďže veľa cestujem a pri tom vznikajú rôzne výrobky - niektoré jednoducho, iné zasa trošku ťažšie, ale vždy niečo vznikne.
Toto remeslo má široké využitie. Aké výrobky sa dajú vyrábať touto technikou?
Vyrobiť sa dajú náramky, ozdoby na stromček, srdiečka, zvončeky, záložky do knihy a rôzne dečky či obrúsky.
Svoje skúsenosti odovzdávate aj iným. Majú ľudia záujem o tieto krásne činnosti?
Na jarmokoch sa pristavujú návštevníci a väčšina techniku frivolitkovania nepozná, tak ich oboznamujem, ako výroba prebieha. Háčkovanie je viac známou technikou, tú ľudia určite bližšie poznajú.
Výrobky prezentujete na rôznych jarmokoch, trhoch či podujatiach. Kde vás môžu čitatelia pravidelne stretnúť?
Na Kysuciach mávame rôzne jarmoky, či už Svätojánsky jarmok v Krásne nad Kysucou, jarmok v Makove, Bartolomejský jarmok v Čadci, v Radoli a v mnohých ďalších obciach a mestách na Kysuciach. Často chodievam aj na jarmoky a podujatia do Čiech, napríklad v Kroměříži.
Svoje skúsenosti odovzdávate aj mladšej generácii v rôznych školách, však?
Predvádzam rôzne techniky deťom po základných školách nielen na Kysuciach nedávno ma zavolali do Lietavskej Lúčky a Horní Bečvě, kde mali medzinárodný projekt. Tu som učila deti takzvané sieťkovanie, ktoré je oveľa jednoduchšie ako frivolitkovanie či háčkovanie a deti ho ľahko pochopia. Môžu si touto technikou vyrobiť rôzne sieťky, tašky a podobne. Chodievam predvádzať aj výrobu sviečok, voskových výrobkov.
Musím našim čitateľom prezradiť, že ste vegetariánka. Prečo ste sa rozhodli pre túto cestu životosprávy?
Áno, vegetariánkou som 25 rokov. Môj zdravotný stav mi nedovolil nejako prijímať mäso, tak som zmenila jedálniček na bezmäsitú stravu a tak mi to vyhovuje doteraz.
I napriek svojmu veku ste stále plná energie a nadšenia. Stretnutie sa vami je vždy veľmi príjemné a radostné. Čo je kľúčom k vášmu úspechu?
Mám rada život, veselých a príjemných ľudí, o ktorých na jarmokoch nie je núdza. Silu v živote mi dodáva tiež viera, preto rada svoje výrobky prezentujem aj na rôznych hodoch, kermášoch či odpustoch.
Blíži sa leto, máte nejaké špeciálne plány?
Na leto sa veľmi teším. Najmä preto, že mám viac príležitostí stretnúť sa s celou mojou rodinou.
Ďakujem veľmi pekne pani Kubinovej za rozhovor, za jej čas a ústretovosť. Prajem jej veľa zdravia a úsmevu na tvári, aby ešte dlhé roky bola ozdobou medzi kysuckými remeselníkmi a aby ešte veľa ľuďom odovzdala svoje zručnosti a skúsenosti.

                                                   Mgr. Katarína Belková
                                                       KKS v Čadci