Kysucké kultúrne stredisko v Čadci pozýva:
Unikátna filatelistická výstava v Galérii POD ORLOJOM v Starej Bystrici spojená s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky.

pozvnka.jpg

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s Klubom filatelistov 52-46 Močenok , Turistickým centrom POD ORLOJOM a Obcou Stará Bystrica, pripravilo unikátnu filatelistickú výstavu spojenú s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky.
Keď nás oslovil predseda Klubu filatelistov 52-46 Močenok a člen Spoločenstva Svätý Gabriel- spoločenstva kresťanskej filatelie na Slovensku Jozef Kútny s možnosťou usporiadať tematicky zaujímavú výstavu, veľmi radi sme jeho ponuku prijali.
Kultúrno- duchovný rozmer tejto výstavy nazvanej ŽIVÉ CYRILOMETODSKÉ DEDIČSTVO totiž nepochybne obohatí každého návštevníka najnavštevovanejšieho kysuckého miesta, akým Galéria POD ORLOJOM v Starej Bystrici je. Filatelistická výstava kategórie- veľká otvorená trieda- ponúkne niekoľko desiatok výstavných panelov s rôznorodým materiálom v podobe známok, fotografií i pohľadníc . Súčasťou prezentácie bude aj beseda s pánmi Jozefom Kútnym a Dr. Jozefom Gálom, významnými slovenskými filatelistami.
„ Cyrilometodská tradícia a zdravý mariánsky kult, keďže tento rok je MARIÁNSKYM ROKOM a zároveň ROKOM SEDEMBOLESTNEJ PANNY MÁRIE, PATRÓNKY SLOVENSKA, sú dvomi hlavnými piliermi tvoriacimi náš slovenský národ. Kultúrno-duchovný slovenský proces nesie v sebe úžasnú silu a energiu najmä v dnešnej dobe a preto aj my, filatelisti, sme hrdí na fakt, že aj formou takejto výstavy môžeme prispieť k rozvoju hrdosti v nás, Slovákoch. Náš klub z Močenka navštívil od roku 2007 už viac ako 50 slovenských miest od Medzilaboriec až po Ižu. Vystavovali sme aj v NR SR v Bratislave. Považujeme to za takú svoju cyrilometodskú misiu, „ povedal Jozef Kútny.

Počas samotnej vernisáže, ktorá sa uskutoční v stredu 17. septembra 2014 o 15. 00 hod. v Galérii POD ORLOJOM, bude verejnosti predstavená príležitostná poštová pečiatka s tematikou živého cyrilometodského dedičstva 863-2014, ktorá v sebe nesie veľmi silné posolstvo. Návštevníci si budú môcť nechať opečiatkovať svoje vlastné materiály, či už to budú poštové obálky, papierové listiny, knihy, kroniky a iné printové podklady , ktoré touto formou následne nadobudnú originálny punc v rámci súkromných zbierok. Pečiatka bola vytvorená špeciálne pre túto príležitosť a je venovaná Starej Bystrici.
Ďalšou zaujímavosťou bude aj možnosť( počas nasledujúcich 7 kalendárnych dní po 17. septembri 2014) navštíviť starobystrickú poštu, kde vám touto pečiatkou označia vašu poštu v zmysle doplnkovej pečiatky vedľa bežnej- dennej. Aj týmto spôsobom sa posolstvo živého cyrilometodského dedičstva dostane do sveta a to doslova.
Po skončení spomenutého obdobia bude pečiatka ošetrená a následne umiestnená v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici , kde a stane súčasťou zbierok vzácnych materiálov s poštovou tematikou a jej históriou.
Srdečne pozývame širokú verejnosť, filatelistickú verejnosť i priaznivcov originálnych výstav na samotnú vernisáž i výstavu, ktorá potrvá do 30. septembra 2014.

                                                    Mgr. Silvia Petreková
                            riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci