Koláž Remenárstvo

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v rámci vzdelávania v oblasti ľudového remesla navštívili spolu so svojím maskotom Kultúrničkom žiakov a deti kysuckých škôl.


V piatok 9. februára 2024 sme s remenárom Ing. Marekom Stráňavským a jeho bratom Tomášom Stráňavským navštívili žiakov 9. ročníka zo Základnej školy Oščadnica – Ústredie. Lektor žiakom porozprával o remenárstve a garbiarstve, doniesol im ukážku výrobkov z kože a potom si žiaci spoločne s lektorom a pani učiteľkami vyrábali vlastné kožené kľúčenky, na ktoré si napokon razili svoje monogramy. Jednu takúto kľúčenku si vyrobila aj pani riaditeľka školy Mgr. Veronika Mačuhová.


Opäť v piatok, ale tentokrát 16.februára 2024 sme sa s Kultúrničkom a pánom lektorom Ing. Marekom Stráňavským a jeho bratom Tomášom Stráňavským vybrali za tými najmenšími , a to k deťom z Materskej školy Olešná. Vekové rozhranie detičiek, ktoré sa zúčastnili tvorivej dielne bolo od 2,5 roka do 6 rokov. Spoločne s lektorom, jeho pomocníkom a pani učiteľkami si deti vyrobili vlastný kožený náramok, ktorý im zostal na pamiatku.


Obe podujatia sa účastníkom páčili a my sme radi, že aj takýmto spôsobom môžeme deťom a mladým ľuďom z nášho regiónu približovať tradičné remeslá a poukazovať na ich význam a dôležitosť v minulosti, ale aj v súčasnosti.

PhDr. Mária Čanecká
Manažér pre folklór a ľudové remeslo
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci
Foto: KKS v Čadci.