Mozog je jedným z najdôležitejších orgánov nášho tela. Jeho význam si pripomínali organizácie po celom svete v termíne od 13. do 19. marca, v rámci Týždňa mozgu. Aj Slovensko patrí medzi viac ako 60 krajín, ktoré upriamujú pozornosť na túto významnú súčasť nášho tela.

0

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa do tejto iniciatívy zapojilo druhýkrát. Kým vlani sme šírili osvetu medzi seniormi, teraz sme sa vybrali k deťom do základnej školy. Konkrétne išlo o deti 3. a 4. ročníka ZŠ Horný Vadičov, ktoré sa v piatok 17. marca rozprávali s pracovníčkou RÚVZ so sídlom v Čadci Veronikou Zajacovou o význame a funkcii mozgu v našom tele. „Aby mozog správne fungoval treba sa oň aj starať a vyhýbať sa tomu, čo mu škodí. Pozitívny vplyv má pravidelná fyzická aktivita, ktorá zabezpečuje a zvyšuje prietok krvi, čím urýchľuje transport dôležitých látok do mozgu a tým sa zvyšuje kvalita myslenia. Pozitívny vplyv má aj dostatok tekutín, zdravý spánok a zdravá životospráva.“ povedala deťom Zajacová. Okrem toho vyzdvihla význam konzumácie vybraných potravín, ktoré obsahujú napr. vitamín C alebo omega-3 mastné kyseliny.

Deťom okrem iných dôležitých informácií dala aj ďalší návod, ako sa o svoj mozog starať a trénovať pamäť – hlavolamy, lúštenie krížoviek, maľovanie, hádanky, pexeso a veľa ďalších zábavných aktivít.  V rámci stretnutia si viaceré zaujímavé aktivity deti mohli aj vyskúšať.

Hlavnými partnermi Týždňa mozgu sú už spomínaná Slovenská Alzheimerova spoločnosť, Centrum MEMORY n.o. a Neuroimunologický ústav SAV - organizácie, ktoré svoju činnosť orientujú na problematiku čoraz rozšírenejšieho ochorenia mozgu - Alzheimerovej choroby.

Ing. Mgr. Katarína Borisová

manažér pre občianske vzdelávanie, voľnočasové aktivity a projektovú činnosť