basa v kroji 2


Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia, a preto Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Centrom sociálnych služieb Žarec v Čadci pripravili pre klientov centra v pondelok 12. februára 2024 folklórne podujatie s názvom Pochovávanie basy, ktoré bolo v podaní FSk Svrčinka zo Svrčinovca a jej kamarátov.


Podujatie sa začalo malou fašiangovou zábavou a po nej nasledoval samotný obrad pochovávania basy, ktorý sa niesol v smutno-veselej nálade, tak ako sa to patrí. Chceli sme aspoň takýmto spôsobom klientom centra priniesť trocha zábavy, radosti, hudby, spevu do ich možno niekedy naozaj dlhých dní. Podľa reakcií účastníkov sa nám to aj podarilo. A keďže basa sa pochováva v maskách, tak aj my z Kysuckého kultúrneho strediska sme sa na toto podujatie vybrali v maske. Dokonca aj zamestnanci centra a niektorí klienti mali taktiež nejaký vtipný, fašiangový doplnok na sebe. Ďakujeme za krásne podujatie.


PhDr. Mária Čanecká
Manažér pre folklór a ľudové remeslo
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci
Foto: KKS v Čadci

 spoločná foto

Spoločná fotografia.

fašiangova zábava   tanec s klientom CSS 1

 Fašiangová zábava.                                                                                Tanec s klientom zariadenia.

 

účastníci podujatia

 Účastníci podujatia.

pochovávanie basy

Pochovávanie basy.

 Mria Canecka ako maska ciganecka

Mária Čanecká z KKS oblečená za masku: "cigánečka Araňka" .