Vyberová porota 54. PR

Do súťažnej časti 54. ročníka Palárikovej Rakovej sa prihlásilo jedenásť ochotníckych divadelných súborov. Výberová porota v zložení Ľubomíra Krkošková, Katarína Šulganová, Pavol Zátek, Magdaléna Hacková, Zuzana Polláková a Lenka Bukovanová, vybrala päť - Divadlo Zelienka - DETVIANSKA NÁTURA (po 25 rokoch), Detský a mládežnícky divadelný súbor EVA – ŽOFIA, Divadlo f*ACTOR - LUIGIHO SRDCE,
Potulné divadlo J+T - DON KYCHOT a Divadelný súbor ŠAPO Ploštín – MATKA. 

 

„Pozitívne hodnotím vysoký počet divadelných súborov, objavnú dramaturgiu a zaujímavé scénické spracovanie dramatických predlôh,“ skonštatovala na margo prihlásených kolektívov Magdaléna Hacková. Ako dodáva, výber bol náročný a vyvolal diskusiu medzi členmi poroty. „Jednoznačne sme sa zhodli na postupe štyroch divadelných súborov. V prípade piateho súťažného predstavenia to bolo náročnejšie, nakoľko predstavenia v podaní Divadla f*ACTOR - LUIGIHO SRDCE a Divadla Z dvora - ZGURIŠKA MIX mali skutočne vysokú úroveň. Po opätovnom vzhliadnutí oboch predstavení, dôkladnom rozbore a diskusii sme nakoniec hlasovaním rozhodli o postupe Divadla f*ACTOR,“ vysvetlila Hacková.

Najstarší a najvýznamnejší divadelný sviatok na Kysuciach sa v tomto roku uskutoční od 24. do 30. apríla. Počas 7 dní sú okrem súťažných divadelných predstavení pripravené i pohostinné divadelné predstavenia pre širokú verejnosť vo viacerých kysuckých obciach a mestách.

„V mene organizátorov Palárikovej Rakovej úprimne ďakujeme všetkým prihláseným súborom za naštudovanie slovenského titulu a prihlásenie sa do 54. ročníka národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby aj napriek nepriaznivej situácii, ktorá nás poslednú dobu sprevádzala a srdečne vás pozývame na návštevu tejto prehliadky, počas ktorej si pripomenieme aj 200. výročie narodenia Janka Palárika,“ dodala na záver Miroslava Boháčiková, manažérka pre umelecký prednes, divadlo detí a dospelých Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci.

Hlavní organizátori 54. Palárikovej Rakovej sú Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, Žilinsky samosprávny kraj, Mesto Čadca, Obec Raková. Podujatie z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.