V okrúhlom roku 2020 presne na Jána, 24. júna, oslávil svoje sedemdesiatiny Bohumil Kobolka, majster propagačnej grafiky z Turzovky, ako ho nazval Ladislav Paštrnák (Kysuce č. 25/23. jún 2010).

Ojedinelé výtvarné nadanie sa u neho prejavilo už v detstve. Vďaka podpore rodičov navštevoval už ako 12-ročný Ľudovú školu umenia v Žiline v rokoch 1962-65. Tam jeho talent formoval akademický maliar Zdeno Horecký. Bez pochýb pokračoval v rokoch 1965-1969 v štúdiu na strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave. Taktiež absolvoval súkromné hodiny u majstra Vincenta Hložníka. Je absolventom odboru propagačná grafika, ktorá je jeho celoživotnou srdcovou záležitosťou.

V roku 1971 získal významné ocenenie - 1. miesto v celoštátnej súťaži „ASUT“(Armádna súťaž umeleckej tvorivosti) v odbore kresba za cyklus grafík „Smrť Jánošíkova“.

Ako propagačný výtvarník pôsobil v Chemosvite Svit, v OOS v Čadci, v OSP v Čadci, v Okrase Čadca, ale aj ako živnostník.

Dodnes sa používajú jeho značky a logá pri kultúrnych podujatiach ako Beskydské slávnosti, FF Ochodnica, oslavy SNP. Na priložených fotografiách sú prvotné návrhy najznámejších z nich.

V rokoch 1972-1973 vytvoril sériu grafík na titulné strany týždenníka Kysuce. Takisto pracoval na grafickej úprave časopisu Domu kultúry a  časopisu Lúč Gymnázia Čadca.

V rokoch 2018-2020 sa venoval tvorbe grafík vytváraných vyrezávaním z fólií pomocou počítača (plotrom).Námetom sú zábery našich miest a obcí – Turzovky, Čadce, Rakovej. Neopakovateľná štylizácia priestoru do dvojrozmernej skratky  je výsledkom výnimočnej zručnosti pána Kobolku.

Grafickým skvostom sú jeho príspevky do mestskej kroniky v Turzovke, do ktorej zapisuje viac ako 25 rokov.

Jeho doménou je kresba, ktorá preniká aj jeho maľbami, ktorých za posledné roky vytvoril niekoľko desiatok.    

Pánovi Bohumilovi Kobolkovi srdečne blahoželáme k významnému životnému jubileu a želáme mu veľa zdravia a tvorivosti do ďalších rokov.

 

 

Kysucké kultúrne stredisko  v Čadci