Dňa 1. 3. 2019 sa v Dome kultúry v Čadci konala slávnostná vernisáž výstavy spojená s vyhlásením výsledkov regionálnej postupovej súťaže neprofesionálnych fotografov regiónu Kysúc AMFO 2019. Zorganizovalo ju Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Do súťaže sa v tomto roku zapojilo 36 autorov so 185 fotografiami. Odborná porota v zložení: predsedníčka Mgr. Helena Šišková, ArtD., Radovan Stoklasa, Marián Hruška určila na postup do krajského kola 69 fotografií, ktoré si môžu záujemcovia o fotografiu pozrieť na výstave v Dome kultúry do 31. 3. 2019. Celý priebeh slávnostnej vernisáže spríjemnilo umelecké vystúpenie kysuckého heligonkára Petra Prívaru.

ocenení organizátori a odborná porota

Odborná porota sa rozhodla udeliť nasledovné ocenenia:
V prvej skupine - autori do 16 rokov, v kategórii čiernobiela fotografia udelila odborná porota 2 čestné uznania: Adamovi Belešovi za fotografiu JABLKO a Ivane Kultánovej za fotografiu PASTELKY. Na treťom mieste sa umiestnilo dielo Niny Zelníkovej - SKLO 3.
Druhé miesto obsadilo dielo Laury Manákovej - V SKRYTOSTI 5. Prvé miesto patrí Paule Strakovej za dielo JEDNODUCHOSŤ 2.

V prvej skupine - autori do 16 rokov, v kategórii farebná fotografia udelila odborná porota čestné uznanie dvom autorkám - Kataríne Strakovej za diela PREKVAPENIE a SCHOVÁVANIE a Paule Strakovej za dielo VIANOČNÁ NÁLADA 3. Na treťom mieste sa umiestnil Jakub Jarabica s fotografiou MODRÁČIK. Na druhé miesto odborná porota umiestnila dielo Niny Zelníkovej - PORTRÉT 2. Prvé miesto patrí dielo Ivany Kultánovej – MOTÝĽ.

V druhej skupine - autori od 16 do 21 rokov, v kategórii čiernobiela fotografia odborná porota neudelila žiadne ocenenie.
V druhej skupine - autori od 16 do 21 rokov, v kategórii farebná fotografia boli udelené 2 čestné uznania: Matejovi Krenželokovi za dielo NERUŠTE, SPINKÁM a Veronike Kuffovej za dielo VODA. Tretie miesto bolo udelené Simone Gancarčíkovej za dielo PATRÍCIA. Druhé a prvé miesto odborná porota neudelila.

V tretej skupine - autori nad 21 rokov, v kategórii čiernobiela fotografia odborná porota udelila 3 čestné uznania: Gabrielovi Horosovi za fotografiu Z TMY, Petrovi Húšťavovi za diela ANONYMITA, NESKORÉ LETO, BEZVETRIE a Dominike Zbončákovej za diela SIEŤ a ZA SVETLOM.
Na treťom mieste sa umiestnil Roman Špilák s fotografiami SÚSTREDENIE a ČAKANIE.

Na druhom mieste sa umiestnila Dominika Petráková za diela: PRÍTOMNÝ OKAMIH - PAĽO HABERA a PRÍTOMNÝ OKAMIH - JIŘÍ BARTOŠKA.
Prvé miesto patrí Margaréte Majákovej za diela V ZAJATÍ, NÁRUŽIVOSŤ a OPÄŤ PRŠÍ.

V tretej skupine - autori nad 21 rokov, v kategórii farebná fotografia odborná porota udelila 2 čestné uznania - Margaréte Majákovej za diela MEDZI a SKOK a Jozefovi Tomášovi za PRETEK 1 a PRETEK 2.
Tretie miesto patrí Miroslavovi Pavelekovi za fotografiu FAREBNÁ FOTOGRAFKA.
Na druhom mieste sa umiestnila Dominika Petráková za diela VLASY 1 a VLASY 5.
Odborná porota sa rozhodla v tretej skupine, v kategórii farebná fotografia prvé miesto neudeliť.

V kategórii cykly a seriály sa odborná porota rozhodla udeliť čestné uznanie Jarmile Janíkovej za cyklus - MIŠKA.

Všetkým víťazom a postupujúcim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole, ktorého vernisáž bude dňa 19. júna 2019 vo Foyer Úradu Žilinského samosprávneho kraja.

Mgr. Ľubica Ligocká
manažérka pre výtvarníctvo, foto, film
KKS v Čadci