Krajské a celoštátne kolo neprofesionálnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2017 úspešne reprezentovali aj naši amatérski filmári z regiónu Kysúc, ktorí pôsobia v Štúdiu neprofesionálnej filmovej tvorby pri KKS v Čadci. Z nášho regiónu do krajského kola postúpili traja autori: Pavol Piroha z Kysuckého Nového Mesta, Iveta Krupárová zo Strečna a Ján Capko z Čadce. Súťažiaci reprezentovali kategóriu reportáž a videoklip.


Krajské kolo CINEAMA sa uskutočnilo dňa 8. 4. 2017 v klubových priestoroch Liptovského kultúrneho strediska v NKP Čierny orol. O filmoch rozhodovala odborná porota v zložení: MgA. Roman Varga, Mgr. art. Vladimíra Hradecká, obaja z Bratislavy a Mgr. art. Lukáš Marhefka zo Starej Ľubovne.
Do tohtoročnej krajskej súťaže bolo prihlásených 25 filmových diel od 18 autorov z regiónov Kysúc, Turca, Oravy a Liptova. Ocenených bolo 11 filmov, z ktorých 8 je z produkcie liptovských filmárov.

Celoštátne kolo CINEAMA sa konalo 9. – 11. júna 2017 v priestoroch Mlyny Cinemas Nitra. O filmoch rozhodovala odborná porota v zložení: predseda doc. Mgr. Anton Szomolányi, ArtD. a členovia Ing. Milan Frišo, Mgr. Michal Vrbňák, Mgr. Art. Maxim Melnya a Mgr. Ladislav Munk.
Odborná porota i návštevníci videli spolu 93 súťažných filmov od autorov z 8 krajov Slovenska. Z toho 26 animovaných, 17 hraných, 10 reportážnych, 17 dokumentárnych, 10 experimentálnych, 10 videoklipov a tri minútové snímky.

Výsledková listina krajského kola:
Kategória III – nad 21 rokov
Reportáž
3. cena: Iveta Krupárová, Pavol Pihora: Dráma na Kľačianskej podkove

Čestné uznanie:
Pavol Piroha, Iveta Krupárová: Goralské slávnosti v Ždiari
Iveta Krupárová, Pavol Piroha: Krňohy vo Valaskej

Videoklip
1. cena: Ján Capko: Kamenný chodníček

Výsledková listina celoštátneho kola:
Kategória III – nad 21 rokov
Reportáž
3. miesto: Iveta Krupárová, Strečno, Pavol Piroha, kysucké Nové Mesto
DRÁMA NA KĽAČIANSKEJ PODKOVE

Videoklip
3. miesto: Ján Capko, Čadca
KAMENNÝ CHODNÍČEK

Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a prajeme úspešnú reprezentáciu regiónu Kysúc v ďalšom ročníku CINEAMA 2018!

Mgr. Ivana Chmúrová
manažér pre výtvarníctvo, fotografiu a film
KKS v Čadci