Každoročne v júni sa v malebnej obci Skalité koná jedinečné cezhraničné podujatie, venované goralskej kultúre – Goralské slávnosti. Podujatie pripravuje obec Skalité v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Goralské slávnosti v Skalitom 2018

Tohtoročné 27. slávnosti boli výnimočné tým, že program začal už vo štvrtok 14. júna 2018 slávnostnou vernisážou v priestoroch Obecnej knižnice v Skalitom, kde bola pre návštevníkov Goralských slávností a obce Skalité nainštalovaná výstava diel členov Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc, ktoré pracuje pri KKS v Čadci. Vernisáže výstavy sa zúčastnila starostka obce Skalité Andrea Šimurdová, zástupca starostky Milan Vojčiniak a riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková. Medzi hosťami nechýbali aj niektorí výtvarníci: Ľudmila Hudecová zo Skalitého, Iveta Buková Štětinová z Krásna nad Kysucou a Dušan Chilý z Dunajova. Zahájenie výstavy si prišli pozrieť aj žiaci 6. ročníka miestnej základnej školy. Program vernisáže hudobne obohatila nádejná mladá speváčka Natálka Rotková za korepetície Iriny Školníkovej. Výstavu pod názvom „Z palety kysuckých výtvarníkov“ si môžu návštevníci pozrieť do 15. júla 2018.
Piatkový večer patril mladšej generácii, pre ktorú bol pripravený koncert originálnej prešovskej kapely Heľenine oči. Tá zaujala kombináciou prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku.
Sobotňajší večer sa už niesol v tradičnej ľudovej atmosfére. V tomto roku organizátori nadviazali na dávnu tradíciu organizovania Goralského bálu, ktorého jedinečnú atmosféru si návštevníci mohli užiť na námestí obce.
Hlavná časť Goralských slávností sa konala 17. júna 2018. Začala slávnostným zasadnutím obecného zastupiteľstva a udeľovaním Ceny obce Skalité za rok 2017 a Ceny starostky obce Skalité.
Nasledoval krojový sprievod do miestneho amfiteátra, kde všetkých návštevníkov Goralských slávností srdečne privítala starostka obce Andrea Šimurdová. Nedeľné popoludnie sa nieslo v príjemnej cezhraničnej atmosfére, ktorú umocnila aj prítomnosť starostov spriatelených obcí z Moravy - Petra Staňa z Hrčavy a Josefa Szotkowského z Mostov u Jablunkova.

V úvode hlavného programu sa divákom predstavili domáci účinkujúci: Detský folklórny súbor Skalnička, Ľudová hudba Capkovci, Vlasta Mudríková a Goroľ muzička zo Skalitého.
V programe vystúpili aj naši cezhraniční susedia: ZT Trzanowice z Třanovíc a FS Ludowa Jetelinka z Jaworzynky. Návštevníkom sa predstavili aj Folklórni nadšenci Oprášené krpce zo Žiliny, ktorí si pripravili tradičné piesne a tance z nášho regiónu. Vrcholom podujatia bolo vystúpenie umeleckého telesa Parku kultúry a oddychu v Prešove Folklórneho súboru Šarišan z Prešova.

Vďaka patrí všetkým organizátorom, spoluorganizátorom, partnerom, návštevníkom a umelcom, ktorí svojou účasťou prišli podporiť toto krásne folklórne podujatie. Tešíme sa na stretnutie na 28. ročníku Goralských slávností v Skalitom.

Mgr. Iveta Buková Štětinová a Mgr. Ľubica Ligocká
KKS v Čadci