DOC021120 02112020123224 page 0001

ETNOFILM Čadca - medzinárodné filmové bienále dokumentárneho, etnologického filmu. Medzinárodná súťaž ponúka filmy na témy z oblasti sociálnej a kultúrnej antropológie a etnológie v širokom zábere, od rozmanitých prejavov tradičnej ľudovej kultúry až po mapovanie života súčasného človeka v komplexnosti a zložitosti meniaceho sa sveta i spôsobu života.

 

Medzinárodný filmový festival ETNOFILM začal písať svoju históriu už v roku 1980. Za obdobie svojho trvania sa stal významným filmovým festivalom o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii, ktorý do Čadce prináša dokumentárne filmy o človeku, jeho pôvode, kultúre a to od tvorcov z celého sveta. Koná sa v dvojročnej periodicite.
Organizátorom festivalu je Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2020 sa realizuje 21. ročník Etnofilmu, do súťaže sa prihlásilo spolu 110 filmov z 36 krajín celého sveta. Záštitu nad podujatím prevzala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, pani Erika Jurinová. Festival sa v tomto roku (z dôvodu pandémie koronavírusu) uskutoční v online režime.
Súčasťou jednotlivých ročníkov festivalu je bohatá propagačná činnosť: projekcie, výstavy, workshopy, semináre, katalógy, informačné letáky, plagáty, pozvánky. K nahliadnutiu Vám ponúkame malú vzorku z tohto materiálu a to v podobe výstavy nazvanej „Z HISTÓRIE ETNOFILMU“.
Súčasťou festivalu sú aj pofestivalové prehliadky pre vysokoškolákov, odbornú a širokú verejnosť a záujemcov o film a etnológiu. Zaujímavé a víťazné filmy sa premietajú naprieč Slovenskom: v rôznych mestách Slovenska, vysokých školách, v knižniciach, osvetových zariadeniach...atď.
Etnofilm sa svojou jedinečnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie medzinárodné filmové festivaly a má svoje nezastupiteľné miesto medzi podujatiami.

Bližšie informácie o festivale nájdete tu: www.etnofilm.sk