Dvojnásobná maminka, manželka a najmä usilovná a odhodlaná vedúca detského folklórneho súboru Slniečko v Starej Bystrici. Deťom venuje všetok svoj voľný čas. Ak nie priamo na skúškach, tak doma pri príprave choreografií. Mirka Králiková zo Starej Bystrice mi odpovedala na 10 otázok.

 fotografia0491.jpg

Mirka, najskôr čitateľom priblíž čo Slniečko je?
Detský folklórny súbor Slniečko je detský folklórny súbor, ktorý vznikol v máji 2013 v Starej Bystrici. Svojim programom sa snažíme priblížiť a prezentovať tradície a zvyky slovenských folklórnych oblastí.
Kedy ťa napadla myšlienka založiť detský folklórny súbor?
Nápad bol už dlhšiu dobu, no hlavnou myšlienkou bolo to, keď som chcela prihlásiť svoju vtedy 3 ročnú dcérku do nejakého folklórneho súboru a zistila som, že u nás v Starej Bystrici nič podobné nie je. Tak som sa rozhodla a s podporou riaditeľky Centra voľného času Vierkou Baričiakovou a obce Stará Bystrica som založila Slniečko. Pracovať s deťmi ma veľmi baví a napĺňa.
Koľko členov má Slniečko v súčasnosti a v akých vekových kategóriách?
V súčasnej dobe má Slniečko 23 členov vo veku od 4 do 7 rokov a ako doprovod nám na heligónku hrá Slávka Poništová, žiačka ZŠ.
Kde všade ste už s deťmi ukázali svoju šikovnosť?
Ako prvé vystúpenie sme mali u nás v Starej Bystrici na Oslavách zvrchovanosti, kde ma moji drobci, ako ich ja volám, veľmi milo prekvapili, vystupovali bez akejkoľvek trémy a zvládli to skvele. Neskôr sme vystupovali v Zborove nad Bystricou, vo Vychylovke a opäť v Starej Bystrici na Vianočnom koncerte.
Na ktoré vystúpenie najradšej spomínaš? Spomeň aj nejakú úsmevnú príhodu.
Určite na to prvé, teda v Starej Bystrici a bolo spojené aj s úsmevnou príhodou, kedy po prvej odtancovanej pesničke sa dievčatko rozhodlo odísť z pódia a vrátilo sa až na konci vystúpenia a ďalšie dievčatko odmietlo tancovať a stálo ofučané a ostatné deti tancovali okolo nej.
Ako často sa s deťmi stretávate a ako to na takej „slniečkovskej" skúške vyzerá?
Stretávame sa raz do týždňa, no keď máme pred vystúpením je to aj trikrát za týždeň. Rodičia si veľmi poctivo nosia svoje deti na skúšky, za to im chcem aj poďakovať. A na skúškach teda býva veselo, drobce sú veľmi živé, no zároveň aj veľmi šikovné, opakujeme tančeky, hráme sa detské ľudové hry a spievame.
Na vystúpeniach majú deti krásne kroje, spievajú tradičné detské pesničky. Ako oni vnímajú folklór?
Deti vnímajú folklór veľmi pozitívne, tešia sa z každého nového naučeného tanca či pesničky, radi používajú ľudové nástroje k tancom a hlavne sa tešia, keď si môžu obliecť kroj.
Vedenie takéhoto detského súboru zaberie určite veľa času. Zvládaš popri tom ešte aj nejaké iné aktivity?
Pracujem, takmer všetok voľný čas venujem svojej rodine, rada si zašportujem, no súbor je pre mňa relax, vždy sa teším na detičky.
Teraz ťa čaká materská dovolenka, prírastok do rodiny. Bude Slniečko fungovať aj ďalej a ako rýchlo sa chceš k nemu vrátiť?
Slniečko bude určite fungovať aj naďalej, už teraz cvičíme na letné vystúpenia, no ja budem mať asi dva, tri mesiace prestávku a zastúpia ma zatiaľ dievčatá z CVČ za čo im ďakujem.
Keby sa po prečítaní tohto rozhovoru niektorí rodičia rozhodli svoje dieťa prihlásiť do Slniečka, tak môžu? A akým spôsobom?
Momentálne máme dosť veľa detičiek, aj chlapcov na počudovanie, no v septembri sa budú dávať v CVČ v Starej Bystrici opäť prihlášky, takže rodičia sa môžu informovať.

                                               Katarína Belková
                                                  KKS v Čadci