VN2021 Vadičovská šibačka page 0001

Folklórna Skupina "Vajčovci" z Horného Vadičova nahrala v roku 2015 svoje hudobno-tanečno-rozprávačské pásmo s témou veľkonočnej šibačky. Prostredníctvom nej si dnes pripomenieme ako to kedysi bývalo na dedine na Veľkonočný pondelok:

„Vo Veľkonočný pondelok ráno chodili chlapci a mládenci po dedine polievať dievky. Zišlo sa ich aj 15 uprostred dediny a odtiaľ sa rozišli po celej dedine. Korbáč bol vizitkou mládenca, preto sa každý snažil narezať čím dlhšie prútiky z vŕby a upliesť ho z čím najviac prútikov, niektoré boli z deviatich alebo až z dvanástich. Ktorá dievka bola v čase ohlášok, tú už prišiel vyšibať a poliať iba jej nastávajúci. Chodili v skupinkách s korbáčmi a vedrami  s vodou. Ak bývala dievka blízko rieky, tak ju namočili rovno do rieky alebo ju dvaja mládenci držali a tretí na ňu lial z drevenej krhly vodu. Bola by to hanba, keby sa dievka nedala vyšibať a poliať, pretože vyšibali ju, aby sa jej svrab nechytel, a polievali ju, aby bola zdravá. Niektoré dievky boli dokonca pyšné na to, že sa museli viackrát prezliecť čo svedčalo o tom, že mali o ňu mládenci mimoriadny záujem. Gazdovia potom oblievačom uliali pálenky, gazdiné ich ponúkli koláčmi, klobásou alebo praženicou s chlebom a dievky ich obdarovali vajíčkami. Polievalo a šibalo sa iba v pondelok doobeda. Večer bola tanečná zábava, na ktorú mali dievky, ktoré dali šibačom peniaze, vstup zadarmo. K tomu sa viaže jedna pieseň:

Tancuj, dievča, tancuj,

čo´s  peniažky dalo,

(staršia verzia:  čo´s tvaroha dalo)

A ty sebe počkaj,

čo si sľubovalo.

Mládenci muzikantov vyplatili z toho, čo vyšibali, a vajíčka si ešte pred zábavou usmažili a zjedli.“

Úryvok je  z publikácie:  Horný Vadičov, Historická monografia obce

                                       Mgr. Mária Húšťavová a kolektív, 2017

 Doplnenie textu nad rámec publikácie:

Vo Vadičove sa tradoval zvyk „kýbeľ vody na prievody“.  V prvú nedeľu po Veľkonočnom pondelku oblievali dievky a aj vydaté ženy. Nebol to sprievod po dedine, ani muzika nehrala,  to dievka, žena, niekedy sa dali aj viaceré dohromady, vybehli z dvora a obliali vedrom vody suseda, prípadne okoloidúceho muža. Ten im nechcel ostať nič dlžný a tak sa častokrát rozpútala riadna vzájomná oblievačka, kde jej účastníci veru nie zriedka končili v rieke.

Kamil Urbaník

 

Za poskytnutie materiálov ďakujeme vedúcej Folklórnej skupiny Vajčovci Veronike Hoštákovej.

KKS v Čadci