účastníci podujatia PIESNE DOMOVA 2019Dňa 8. septembra 2019 sa v Dome kultúry v Čadci uskutočnila regionálna súťažná prehliadka hudobného folklóru PIESNE DOMOVA 2019, ktorej celoštátny stupeň sa nazýva VIDIEČANOVA HABOVKA a uskutoční sa v dňoch 16.- 17. novembra 2019 v Habovke.

Podujatie pre kysuckých folkloristov pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Charakteristika samotnej súťaže, ako ju uvádza Národné osvetové centrum Bratislava:
Vidiečanova Habovka je celoštátna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí a dospelých. Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku a uskutočňuje sa od roku 1976, v minulosti napríklad pod názvami Celoslovenský festival ľudových hudieb a spevákov ľudových piesní (1977), Celoslovenský festival detských ľudových hudieb a spevákov ľudových piesní (1976, 1978), Celoslovenská súťažná prehliadka ľudovej hudby (1988), Detský festival ľudovej hudby (1998) a od roku 2009 ako Vidiečanova Habovka. Hlavným cieľom súťaže je podporovať a rozvíjať poznanie hudobného folklóru Slovenska, vzťah detí k tradičnej ľudovej kultúre, štýlové interpretačné schopnosti muzikantov a spevákov a objavovať nové spevácke a muzikantské talenty v oblasti interpretácie ľudovej hudby.

 

PIESNE DOMOVA sa niesli síce v súťažnej, no priateľskej a žičlivej atmosfére. Na prihlásených súťažiacich dohliadala odborná porota v zložení: Pavol Kužma - predseda, členky: Helena Zahradniková a Amália Kužmová, ktorá o výsledkoch rozhodla nasledovne:

 

VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

Kategória - Spevácke skupiny

FSk SVRČINKA zo Svrčinovca - ZLATÉ PÁSMO S POSTUPOM do krajského kola,ktoré sa uskutoční dňa 29. 9. 2019 v Zázrivej
ŽFSk TURZOVANKA z Turzovky - ZLATÉ PÁSMO S NÁVRHOM NA POSTUP do krajského kola
FSk STAŠKOVANKA zo Staškov - ZLATÉ PÁSMO
FSk DOLINKA z Novej Bystrice - ZLATÉ PÁSMO
FSk DEDOVANKA z Oščadnice - STRIEBORNÉ PÁSMO
FSk OZVENA z Čierneho - STRIEBORNÉ PÁSMO
FSk VRABČIAR z Krásna nad Kysucou - STRIEBORNÉ PÁSMO

Kategória - Sólisti speváci, spevácke duá

Valéria Janešíková a Eva Červencová z Turzovky - ZLATÉ PÁSMO S POSTUPOM do krajského kola
Alexandra Matáková z Čadce - ZLATÉ PÁSMO S NÁVRHOM NA POSTUP do krajského kola

Kategória - Sólisti inštrumentalisti

Slávka Poništová z Radôstky - ZLATÉ PÁSMO S POSTUPOM do krajského kola
Silvia Šperková zo Staškova - STRIEBORNÉ PÁSMO

Srdečne blahoželáme všetkým oceneným a postupujúcim a ďakujeme každému jednému z vás, priatelia, ktorí ste sa do súťaže prihlásili a predviedli vysokú úroveň a kvalitu jedinečného kysuckého folklóru.

 

Silvia Petreková

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci