Eva Belková má 43 rokov a býva v Turzovke v časti Predmier. Vyštudovala SPŠT v Ružomberku, odbor pletiarstvo. V súčasnosti pracuje ako účtovníčka.

Paličkovanej čipke sa začala venovať už počas školského štúdia, keď začala navštevovať krúžok paličkovania. Zo začiatku postupovala podľa kreslených predlôh, ktoré si sama upravovala, neskôr si zručnosti paličkovania rozšírila o mnohopárové vzory.
Svoje práce prezentovala na viacerých podujatiach ako na Slovensku tak aj v zahraničí. V minulosti sa jej práce objavovali aj v mnohých časopisoch venujúcich sa ručným prácam. V máji prezentovala svoju tvorbu aj na
X. ročníku detského folklórneho festivalu Kujem, kujem podkovičku, ktorý sa konal v Kysuckom Novom Meste.

Technika paličkovania jej učarovala natoľko, že sa jej chce venovať i naďalej a zdokonaľovať sa v nej. Okrem paličkovania sa venuje aj výrobe dekoratívnych predmetov z pedigu a dekoratívnych glycerínových mydiel.
Paličková čipka a jej výroba má u nás bohatú tradíciu. Na územie Slovenska sa paličkovaná čipka dostala v 16. storočí. V tom čase je jej výroba pomerne rozvinutá. Predpokladom je, že história paličkovanej čipky siaha hlbšie do minulosti. Vplyv na rozvoj paličkovanej čipky má banícka kolonizácia na územie dnešného Slovenska v 16. a 17. storočí z Nemecka. S príchodom nemeckých baníkov aj s rodinami prichádza aj paličkovaná čipka. Tradícia paličkovania na Slovensku sa spája najmä s okolím Banskej Bystrice a východným Slovenskom. Postupne vzniklo na Slovensku 18 oblastí s charakteristickou regionálnou čipkou. Veľmi vysokú úroveň na svetovej úrovni dosiahlo paličkovanie v Taliansku, Belgicku, Holandsku, Španielsku, Portugalsku a Rusku.
Paličkovaná čipka je ručnou prácou vytvorený textilný prvok, čipka ktorá sa tvorí z priadze na textilnom valci plnenom slamou alebo pilinami osadenom na drevenom podstavci. Ďalšími potrebami na zhotovenie paličkovanej čipky sú drevené paličky, na ktorých je navinutá priadza, nožničky, háčkovka, priesvitný papier a nehrdzavejúcej špendlíky.
Srdečne vás pozývame zhliadnuť tematicky zaujímavú výstavu Evy Belkovej z Turzovky.