Medovniky2
Všetko ide ľahko a od ruky, keď svoje remeslo robí majster.

Tento rok sme sa rozhodli do našej októbrovej ponuky zaradiť výnimočný kreatívny kurz Remeslo srdcom – zdobenie medovníkov, na ktorom ste sa mohli naučiť ako sa zdobia medovníčky. Aj vaše medovníky môžu byť tento rok krásne cifrované, a ak neviete ako na to, Júlia Masnicová vás to veľmi rada naučí.

Pernikárka z Makova, Júlia Masnicová, sa zdobeniu medovníkov venuje už viac ako 30 rokov. Koľko ich za ten čas napiekla a ozdobila, sa nedá podľa jej slov spočítať. Prezradila nám však staré a osvedčené „triky“ a tipy, ako správne vypracovať medovníkové cesto, či vymiešať dobrú bielkovú polevu a glazúru.

Napečené medovníky rôznych tvarov a veľkostí vyzerali úžasne aj bez bielej polevy. My, pod drobnohľadom skúsenej pekárky, sme si vyskúšali rôzne spôsoby zdobenia ručne vyšľahanou polevou, ktorá musí byť pevná a hustá. A ako sme zistili, veľmi dôležité i je samotné zdobiace vrecko s tenkou špičkou. Skúsili sme si viacero vzorov a možností dekorovania, zasmiali sa a svojpomocne ozdobené medovníčky zobrali na ochutnanie domov. Ak máte aj vy chuť vyzdobiť si medovníky, radi sa s vami stretneme opäť v predvianočnom čase.

Stretnutie sa uskutočnilo 7. októbra 2021 v Kysuckej knižnici v Čadci. Workshop Remeslo srdcom – Zdobenie medovníkov je súčasťou vzdelávacieho projektu Naše Kysuce 2021, ktorý pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Tento projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.