Dňa 24. júna 2018 sa v meste Krásno nad Kysucou konalo výnimočné podujatie, ktoré v sebe spájalo lásku k tradičnému ľudovému remeslu, folklóru a dobrému jedlu.

Alojz Šesták z Klokočova

O deviatej hodine naplnili námestie pri Mestskom úrade v Krásne nad Kysucou omamné vône, ktoré lákali okoloidúcich k ochutnávke dobrého jedla. Návštevníci Gurmánskeho festivalu mali možnosť ochutnať rôzne špeciality zo sveta, ale aj naše domáce zemiakové placky alebo halušky. Poobedie patrilo ľudovému spevu a tancu v podaní domácich folklórnych zoskupení: FSk Vrabčiar, DSk Sedmohlások, FS Drevár, DFS Drevárik a hudobných hostí: poľskej FSk Zespół Regionalny Hulajniki, Heligonkári Jarky Jelínkovej a kapela Heligonica.

Neodmysliteľnou súčasťou gurmánskeho a folklórneho festivalu bol Svätojánsky jarmok, ktorý sa už po ôsmykrát konal na pôde tohto mesta. Každoročným organizátorom tradičného jarmoku, ktorý poskytuje priestor prezentovať sa naším ľudovým remeselníkom, je Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a mesto Krásno nad Kysucou.

Tento rok sa v rámci jarmoku predstavili Emília Valčuhová a Ján Valčuha z Klokočova, ktorí prezentovali košikárske remeslo a hostia mali možnosť si pozrieť dekoratívne, ale aj úžitkové predmety z prútia alebo pedigu. Tradičnými klokočovskými oplátkami a trubičkami potešil nejedného návštevníka Alojz Šesták z Klokočova. Súčasťou jarmoku bola aj skvelá drotárka Agnesa Kullová zo Svrčinovca, ktorá okoloidúcim ukázala, ako sa kedysi pracovalo s drôtom a mnohé dámy zaujala originálnymi šperkmi. Svoje rezbárske umenie prezentoval Marián Zborovančík z Oščadnice a jeho sochy zaujali starších, ale aj najmenších návštevníkov. Súčasťou tohtoročného jarmoku bol aj Ján Stopjak z Kysuckého Nového Mesta, ktorý je vďaka svojej technike oblepovania slamou známy nielen u nás, ale i v zahraničí a jeho originálne kraslice získavajú ocenenia aj na celoštátnej úrovni. V rámci jarmoku sa prezentovali aj ženy zo ŽIVENY zo Žiliny a Čadce, ktoré okrem dobrej nálady so sebou priniesli krásne remeselné výrobky. Daniela Daníková predvádzala farebné dekorácie zo slaného cesta, Marika Šulcová zaujala servítkovou technikou, Miriam Valicová ponúkala ručne zdobené medovníky a Ivana Husanicová potešila predovšetkým háčkovanými hračkami.
Remeselníci svojou prácou oživujú krásu zo života našich predkov a za to im patrí veľká vďaka. Poďakovanie patrí aj všetkým organizátorom, partnerom, návštevníkom a hosťom, ktorí spoločne s nami strávili príjemné chvíle na tomto jedinečnom podujatí.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci