Ján VALČUHA- kysucký ľudový remeselník

Ján Valčuha má 41 rokov, žije a tvorí v Klokočove – Riečky. Patrí medzi významných kysuckých ľudových remeselníkov. Pravidelne sa zapája do kultúrnych podujatí organizovaných v našom regióne, akými sú remeselné výstavy, jarmoky, hodové slávnosti, folklórne festivaly a pod. Má troch súrodencov. Pán Valčuha od narodenia nepočuje ani nerozpráva a preto pri kontakte s okolitým svetom používa posunkovú reč. No aj napriek tomuto obmedzeniu je veľmi talentovaným a aktívnym remeselníkom.

Jan Valcuha pozvanka


V detstve navštevoval ZŠ v Kremnici a SOU v Bratislave. Vyučil sa ako záhradník. Rád sa venuje bicyklovaniu, posilňovaniu a rybárčeniu.
Jeho mama Emília Valčuhová, tiež známa kysucká ľudová remeselníčka, ho naučila vyšívať. I keď mu vyšívanie išlo od ruky, táto činnosť ho nenapĺňala. Pred 7 rokmi sa konal remeselný kurz v Turzovke – výroba košíčkov z pedigu, ktorého sa zúčastnil. Neskôr siahol aj po ozajstnom prútí a skúšal vyrábať nové a nové košíky. Pletenie z prútia ho oslovilo natoľko, že sa mu venuje dodnes. Jeho rodina mu za pomoci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a eurofondov vytvorila a zariadila chránené pracovisko a vybavila živnosť, kde pod dohľadom svojej mamy vyrába krásne remeselné výrobky, a to nielen z pedigu, ale aj z vŕbových prútov, z dreva a vosku. Jeho výrobky - prútené koše, ručne robené sviečky, drevené krížiky, nájdete na mnohých kysuckých jarmokoch a trhoch. Veľmi často cestuje so svojou rodinou na jarmoky aj do iných slovenských, ale aj českých miest. Svoju tvorbu prezentoval v mnohých školách, múzeách, podujatiach organizovaných Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci a Žilinským samosprávnym krajom, ale aj v Českom parlamente. Získal certifikát Gorólsko Swoboda, ktorá združuje 3 prihraničné štáty.

Srdečne vás pozývame na zhliadnutie aktuálnej výstavy Jána Valčuhu...