Dňa 18. júna 2017 privítalo mesto Krásno nad Kysucou na tradičnom Svätojánskom jarmoku množstvo remeselníkov, folkloristov a návštevníkov, ktorí si ctia naše bohaté ľudové tradície. Podujatie pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Krásno nad Kysucou. Súčasťou tohtoročného jarmoku bol aj II. ročník Folklórneho festivalu Krásno nad Kysucou.

Podujatie slávnostne otvoril primátor mesta Ing. Jozef Grapa. Pre divákov bol pripravený bohatý kultúrny program, počas ktorého ich hovoreným slovom sprevádzala moderátorka Zuzana Zuzčáková Gacíková. V programe vystúpili: Folklórna skupina Vrabčiar z Krásna nad Kysucou, Valašský soubor Sedmikvítek z Frenštátu nad Radhoštěm, Folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny, Detská folklórna skupina Sedmohlások z Krásna nad Kysucou, Ženská folklórna skupina Turzovanka z Turzovky, Nebeská muzika z Terchovej, Folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny a Heligónkari zo ZUŠ Krásno nad Kysucou.

Hlavnou myšlienkou Svätojánskeho jarmoku je priblížiť návštevníkom tradičné ľudové remeslá a oživiť tak v našej pamäti krásu života našich predkov. Remeselníci nám aj prostredníctvom tohto podujatia pripomínajú, čo znamená poctivá ručná práca. Návštevníkom sa predstavili: Zuzana Stoláriková z Turzovky so svojimi slamenými výrobkami, so šitými hračkami a dekoráciami Veronika Hrušková z Čadce, s korálkovou technikou Anastázia Urbánková z Čadce, krásu maľovaného skla predviedla Danka Perďochová z Olešnej. Vernou účastníčkou podujatia je každý rok Elenka Kubinová z Čadce, ktorá vždy poteší svojimi oblátkami, mydlami a sviečkami. Ručne vyrobené diela prezentovali v tradičných krojoch aj ženy zo Živeny Žilina. Všetkých prítomných potešili medovníčkami, dekoráciami zo slaného pečiva, dekoráciami so servítkovou technikou, čipkovanými a háčkovanými obrusmi Miriam Valicová, Marika Šulcová, Terézia Staníková, Daniela Daníková a Jana Malá.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým umelcom, ktorí prijali pozvanie a zúčastnili sa VII. ročníka Svätojánskeho jarmoku. Taktiež ďakuje všetkým návštevníkom a hosťom podujatia, ktoré sa i v tomto roku nieslo v príjemnej atmosfére slnečnej júnovej nedele.

Mgr. Iveta Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci