Vianočné sviatky sa blížia a všade navôkol je už cítiť ich atmosféru. Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s ľudovými remeselníkmi z Kysúc a Turistickým centrom POD ORLOJOM pripravili výstavu Vianočné inšpirácie. Ide o prezentáciu prác kysuckých ľudových remeselníkov, ktorí svoj čas venujú najmä tvorbe výnimočných výrobkov rôznych materiálov a techník. Do výstavy sa zapojilo 20 remeselníkov s viac ako 420 výrobkami, z toho 7 má na výstave svoju premiéru a viacerí sa prišli predstaviť i priamo na Rínok svätého Michala archanjela v deň vernisáže 5. decembra 2014. Podujatie bolo v Starej Bystrici spojené s tradičnými vianočnými trhmi a príchodom Svätého Mikuláša. Po vystúpení Klárky Chovancovej a Denisky Šustekovej sa návštevníkom prihovorila riaditeľka KKS v Čadci Silvia Petreková a pracovníčka Galérie POD ORLOJOM Veronika Prídavková. Okrem iného spomenula, že unikátny Slovenský orloj v Starej Bystrici od jeho otvorenia v roku 2009 navštívilo viac ako 228 tisíc návštevníkov a počas tohto roka i napriek upršanej sezóne ich bolo viac ako 36 tisíc.

10801555_932804960063464_884971268776134555_n1.jpg

A čo môžete na výstave vidieť? Jozef Mosor z Oščadnice a Jozef Šimek z Makova vo svojom voľnom čase vyrábajú betlehemy, Katka Staškovanová z Podzávozu a Marcelka Kozáková z Oščadnice využívajú papierové pletenie na výrobu krásnych vianočných dekorácií - stromčekov, svietnikov, košíkov či adventných vencov, Kristínka Wimmerová z Oščadnice je síce na rodičovskej dovolenke, ale i napriek tomu si nájde čas ušiť pekné vianočné ozdoby, obrúsky či košíčky. Zapojili sa i Starobystričanky - Katka Rendárová s ozdobnými srdiečkami a Michaela Kabaščíková s výnimočnými perníkovými adventnými vencami. Agnesa Kullová zo Svrčinovca sa venuje výrobe z drôtu, Ivetka Časnochová okrem perníčkov a výrobkov zo slaného cesta prispela aj vencami zo šišiek či lieskových orieškov. Medzi najstarších a najvýznamnejších kysuckých remeselníkov bezpochyby patria manželia Jozef a Veronika Šulekovci z Olešnej, ktorí prezentujú svoje prútené či háčkované výrobky a pani Elena Kubinová z Čadce, ktorej frivolitkované či voskové ozdoby a vianočné oblátky potešia oči každého návštevníka. Háčkovaniu sa venuje aj pani Anna Chrastinová z Čadce. K Vianociam v dnešnej dobe patria i vianočné gule, ktoré špeciálnym spôsobom zdobí pani Danka Perďochová z Olešnej. Emília Valčuhová z Klokočova so svojím manželom a synom zasa vyrába drevené krížiky, rôzne ozdoby, zvončeky a rozvoniava vianočnými oblátkami. Julka Masnicová z Makova a Mária Vaňovcová z Čadce opäť ukázali svoje pernikárske umenie. Kysucké Nové Mesto má zastúpenie v Klube drotárov - svoje výrobky vystavujú Lenka Škoríková, Milan Palčisko a Anna Vrančíková.
Je radosť spolupracovať s výnimočnými ľuďmi, akými kysuckí remeselníci bezpochyby sú. Patrí im naše uznanie a vďaka. Rovnako ďakujeme správcovi galérie Matejovi Pokornému, pracovníčkam Monike Heltkovej a Veronike Prídavkovej a všetkým ostatným, ktorí pridali ruku k dielu a boli nápomocní pri vytváraní Vianočných inšpirácií.
Výstava je predajná a môžete si ju v Galérii POD ORLOJOM pozrieť až do 30. januára 2015.

                               Mgr. Katarína Borisová
                   Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

otvorenie_vstavy.jpgOtvorenie výstavy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický

starosta_starej_bystrice_jn_podmanick.jpg

nvtevnci.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Návštevníci

 

 

 

 

 

 

 

 

rozsvietenie_vianonho_stromeka.jpg

 

 

 

  Vianočný stromček na Rínku sv. Michala Archanjela