Dňa 23. júna 2019 sa v najmladšom kysuckom meste Krásne nad Kysucou a v obci Zákopčie uskutočnili tradičné a verejnosťou obľúbené podujatia Svätojánsky jarmok a Kopaničiarske hody, ktoré divákom a návštevníkom opäť ponúkli bohatý kultúrny program.

3

 

Svätojánsky jarmok v Krásne nad Kysucou:
Podujatie patrí medzi jedinečné podujatia v zmysle svojej rozmanitosti. Folklórny program, remeselný jarmok, gurmánsky festival a charitatívnu akciu „Na kolesách proti rakovine“ navštívili tisíce hostí, aby spoločne prežili príjemnú sviatočno- charitatívnu nedeľu. Podujatie oficiálne otvoril a všetkých návštevníkov privítal primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa spolu s riaditeľkou KKS v Čadci Silviou Petrekovou.
1.ročník Gurmánskeho festivalu hostil kuchár Viliam Habo. Na IX. Svätojánskom jarmoku predstavili svoju umeleckú tvorbu kysuckí ľudoví remeselníci a zároveň na IV. ročníku folklórneho festivalu sa predstavili folklórne zoskupenia ako FSk VRABČIAR, ktorá do života uviedla svoje nové CD, heligonkárka Vaneska Tomčalová, Valašský soubor SEDMIKVÍTEK z Frenštátu nad Radhoštěm, SKUS Franja Strapača z Chorvátska, DFS SEDMOHLÁSOK, spevácke trio VRCHÁRKY Z KYSÚC , FS DREVÁR, heligonkári Jarky Jelínkovej zo ZUŠ Krásno n/Kysucou a ĽH Fatranská muzika.

Kopaničiarske hody v Zákopčí:
V areáli Pod hríbom sa zišli zaujímaví umelci, ktorí divákom ponúkli pestrý kultúrny program a začiatok leta tak prilákal obyvateľov domácich i tých z blízkeho okolia. V úvode sa prítomným návštevníkom i účinkujúcim prihovoril starosta obce Zákopčie Ján Slaninák.
V programe účinkovali detský folklórny súbor STUDNIČKA, HRDZA, KMEŤOBAND, ľudová rozprávačka OZEFA OMÁČKECH - Daniela Piscová z Krakovian, folklórni nadšenci OPRÁŠENÉ KRPCE, bratia TISCHLEROVCI a heligonkár JANKO HOLEŠŤÁK.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ako spoluorganizátor obidvoch podujatí, aj touto cestou ďakuje všetkým partnerom a návštevníkom a už teraz sa tešíme na ďalšie zaujímavé stretnutia počas bohatého kysuckého kultúrneho leta, priatelia.

KKS v Čadci